213
2008
978-87-7714-931-3
Potensgivarna, oversat fra svensk af Marielle Nielsen Hansen
Lille, langsom og letlæst. Det må være nøgleordene for Karin Brunk Holmqvists bog Potensgiverne.
Frøknerne, og søstrene, Tilda og Elida Svensson, på henholdsvis 72 og 78 år, bor i barndomshjemmet i Borreby, en lille svensk by, hvor tiden er gået i stå. I særdeleshed er tiden gået i stå hos førnævnte frøkner. De lever som de altid har gjort, har glemt alt om nogensinde at blive gift, og trives i en lille lukket verden hvor alt er som det altid har været. Der er ikke indlagt vand i huset, og dasset er et lille hus udenfor. Og sådan skal det være.
En dag bliver nabohuset solgt til divisionschef Alvar Klemens, der er både venlig og galant overfor søstrene. Han lader dem endda hente vand i den brønd, der befinder sig på det, der nu er hans grund. Den brønd søstrene altid har benyttet.
Bekendtskabet med Alvar skal vise sig at blive startskuddet til en forandring i søstrenes liv, som ingen af dem havde forudset. Og for at gøre en lang historie kort, så begynder søstrene at fremstille et potensfremmende middel, som de sælger pr. postordre. Forretningen går over al forventning, og snart kan den lokale håndværker gå i krig med at installere et badeværelse i det lille hus – nu med indlagt vand!
Men så er der lige det med deres bror Rutger, der bor inde i byen, og sådan set har lovet sin hustru Marianne, at han kan få søstrene sendt på plejehjem og selv overtage deres hus, så han og Marianne kan bruge det som sommerhus.
Der er også lige det med postordreforretningen der får en lidt speciel kunde.
Der er sådan set lige så meget med så mange ting lige pludselig.
Historien skrider stille og roligt frem. Intet hastværk der, og vi fornemmer den stilstand der præger Borreby i almindelighed, og søstrene i særdeleshed – altså lige indtil det hele tager den der drejning ud i det ukendte. Historien er fortalt med varme og humor, og glider lige ind i læseren. Det er en rigtig hyggelig lille historie, som kun kan anbefales.
Lån bogen på biblioteket