0 kommentarer

Pindsvinets elegance af Muriel Barbery

af d. 25. november 2009
Info
 
Sideantal

376

Udgivet

2009

ISBN

978-87-7973-343-5

Originaltitel

L'élégance du hérisson

 

Første sætning: “‘Marx har fuldstændigt ændret min verdensopfattelse,’ oplyste den unge Pallières mig om her til morgen.”

En meget original bog, der rørte mit hjerte og fik mig til at grine.

Den handler om Renée, der er portner i et fornemt lejlighedskompleks i Paris. Hun er en belæst og intellektuel kvinde, men føler et stærkt behov for at skjule denne side af sig selv for omverdenen – og fra beboerne i bygningen. Så hun spiller rollen som den uvidende portner.

Og så er der Paloma: en 12-årig intelligent pige, der har besluttet sig for at tage sit eget liv på sin 13-års fødselsdag. Hun føler sig fremmedgjort over for de voksne i sit liv og er bange for at blive ligesom dem når hun bliver voksen. Og det er derfor hun beslutter sig for ikke at blive voksen.

Jeg har læst en del anmeldelser, der kritiserer Paloma og hævder, at hun er skildret som for intelligent for sin alder. Der må jeg sige, jeg er stærkt uenig. Ja, hun er ekstremt intelligent og meget kvikkere end normale børn på hendes alder. Men nogle børn er bare exceptionelt intelligente. Mensa-intelligente. Og selvom Paloma er klogere som 12-årig end jeg eller nogen jeg kender nogensinde vil være, virkede hun for mig aldrig urealistisk. Og det var fordi bogen var så godt skrevet: Palomas kapitler afgav virkelig den der følelse af at være skrevet af et barn. Det var virkelig elegant skrevet og jeg satte aldrig spørgsmålstegn ved hendes karakter.

Til at starte med syntes jeg, at Renées besættelse med at holde sit liv hemmeligt var lidt overdrevet og unødvendig. Men til sidst gav det mening. Og det havde også en meget vigtig funktion: Det gjorde det fuldstændig klokkeklart, at hun ikke prøvede at være intellektuel for at opnå prestige ellers status. Hun har en ægte lidenskab for litteratur. Og ved at skjule sit sande jeg opfatter læseren hende aldrig som uægte, og det var med til at skabe kontrast mellem hende og de andre karakterer i bogen. Men det fattede jeg ikke før mod slutningen.

Én ting der gik mig på var, at bogen var en tand for filosofisk til min smag, og der var nogle afsnit som jeg blot skimmede.
Et andet kritikpunkt er, at den danske oversættelse manglede en ekstra omgang korrekturlæsning.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter