0 kommentarer

Paraden af Dave Eggers

af d. 10. marts 2020
Info
 
Sideantal

209

Udgivet

2020

ISBN

978 87 406 5843 9

Originaltitel

The Parade - oversat af Louise Ardenfelt Ravnild

Udgave

1. udgave

 

”Paraden” er en særpræget og suverænt skrevet lille bog, der tvinger sin hypnotiserede læser med på en lettere ubehagelig rejse i fremmedartede omgivelser uden hvil undervejs. Efter fire-fem timer nonstop er man ved vejs ende, åndeløs og stresset.

Handlingen er simpel, et kammerspil for to, som senere får selskab af lidt flere personer. Et vestligt firma hyres til at anlægge nogle hundrede kilometer asfaltvej i et tropisk land, hvor en borgerkrig netop er slut. Vejen skal binde det ludfattige land sammen og gøre livet lettere for den forarmede befolkning.

Firmaet har løst mange lignende opgaver i andre urolige egne af verden. Man ved, at de lokale kan finde på hvad som helst for at skaffe sig penge eller arbejde: Kidnapninger, trusler, tyverier, snyd og bedrag,

Derfor har man en ufravigelig politik om, at firmaets medarbejdere ikke må kende hinanden på forhånd, ej heller hinandens navne, lige som det skal være umuligt at finde frem til firmaet i det vestlige land. På den måde bliver det næsten umuligt at foretage afpresning og opkræve løsesum. For hvem skal kidnapperne henvende sig til, og hvad hedder de kidnappede?

De ansatte må heller ikke interagere med de lokale, man skal ignorere dem, undlade at spise deres mad og kun drikke flaskevand. Man skal for enhver pris undgå sygdomme og afhængighedssituationer.

To mænd er udsendt for at anlægge vejen. Over for hinanden identificerer de sig som Fire og Ni. Fire er den erfarne lederskikkelse, der skal køre den kolossale og meget avancerede asfaltmaskine RS-80. Maskinen får asfalt og brændstof fra strategisk anbragte kapsler undervejs og er dermed selvforsynende. Ni, som er på sin første opgave, skal køre i forvejen og sørge for, at der ikke opstår forhindringer.

Alt havde været lige ud ad landevejen, hvis Ni ikke var den person, han nu er. Hvor Fire kun spiser sin medbragte feltkost, sover i sit telt og arbejder fra tidlig morgen til sen aften, gør Ni alt det, han ikke må. Han kaster sig begejstret ud i den lokale mad, drikker sig fra sans og samling i den lokale pullimut, boller med de lokale piger og fatter tillid til hvem som helst.

Som læser fornemmer man, at det må ende galt. To hvide mænd med kostbart materiel og kontanter omgivet af mennesker, der er vant til krig og intet har at tabe. Men dag for dag klarer Fire det fastsatte stykke vej, mens Ni bare tosser rundt. Mon de alligevel når det inden den dag, hvor regimet efter planen skal afholde en storstilet parade?

”Paraden” handler om menneskelig psykologi, om disciplin over for livslyst, om ilande over for ulande, om rigtigt og forkert og alle gråzonerne ind imellem. Gys, hvor er det spændende og relevant.

(Anmeldereksemplar modtaget fra forlaget Turbine)

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter