0 kommentarer

Velkommen til festen af Niccolò Ammaniti

af d. 19. september 2011
Info
 
Sideantal

325

Udgivet

2011

ISBN

978-87-02-09348-3

Originaltitel

Che la festa cominici

 

Jeg var meget begejstret for Ammaniti’s bog “På herrens mark” ligesom “Jeg er ikke bange” også gjorde stort indtryk. Spændt gav jeg mig i kast med “Velkommen til festen” – som er meget anderledes end de 2 andre. Den kan ikke leve op til “På herrens mark”, som er en fantastisk og barsk bog – men alligevel er den absolut værd at læse – morsom og underholdende.

Hvor de første 2 bøger beskæftiger sig med personer på samfundets bund og foregår langt ude på landet, er vi her i selskab med VIP’er – vi befinder os i Rom, hvor en nyrig spekulant har købt Villa Ada, en af Roms berømte historiske parker. Han inviterer alle byens kendisser til et brag af en fest, som skal gå over i historien – i al hemmelighed er der bag parkens mure sket store omvæltninger. En mindre zoo er etableret, en togbane er anlagt til at føre gæsterne rundt i parken, der er arrangeret jagt (løve-, tiger- og rævejagt!) og en kendt mesterkok står for de overdådige anretninger af mad.

En af gæsterne er den kendte forfatter og kvindecharmør, Fabrizio Ciba, der lever højt på en succesroman han skrev for år tilbage. Hans forfatterskab kører imidlertid ikke på skinner lige for øjeblikket – mildt sagt -men populær hos kvinderne er han stadig.

“Abaddons uhyrer” – en satanistbevægelse, som er skrumpet ind til 4 medlemmer, har skaffet sig adgang til festen ved at tage hyre som tjenerne – nu skal Uhyrerne udødeliggøres, opnå status som helte i det satanistiske miljø: sangerinden Larita skal halshugges i et ritual, hvorefter uhyrerne vil begå selvmord.
Mantos, uhyrernes leder, er under tøflen i sit ægteskab. Konen skælder ud, nægter ham sex og møblerne i tyrolerafdelingen i svigerfars firma, hvor han arbejder som sælger, er til at brække sig over. Først når han er sammen med uhyrerne er han i sit es.

Det kan lyde makabert og uhyggeligt, men det er det langtfra. Det er grotesk, ironisk, (van)vittigt – og dømt til at mislykkes. Det hele løber af sporet og festen ender langt fra som planlagt.

 

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter