0 kommentarer

Insekt af Claire Castillon

af d. 19. februar 2008
Info
 
Forlag
Omslag
Sideantal

130

Udgivet

2007

ISBN

978-87-91654-42-8

Originaltitel

Insecte

Udgave

2.udgave

 

Novellesamlingen “Insekt” er den første danske oversættelse af den franske forfatter Claire Castillons bøger. I 19 korte fortællinger stikker hun næverne dybt ned i en række mor-datter forhold og situationer, der strækker sig fra oplevelser, som de fleste kan genkende noget af på et eller plan til det dybt groteske og uhyggelige skildringer, hvor man bare ikke ønsker at være med på en kigger. Det er vinklet skarpt og anderledes. Langt de fleste af novellerne er vellykkede, og et par er uafrysteligt gode.
Emner som incest, for stærke moder-datter bindinger, kærlighed og død kan ikke undgå at fange læseren, fordi vi alle har om ikke førstehåndskendskab til emnerne, så dog har oplevet noget fra sidelinien, og det er umuligt at forblive upåvirket.
Castillon kan godt lide at bruge den uventede og groteske afslutning, og i de fleste tilfælde fungerer det godt. I nogle få af novellerne resulterer det imidlertid i, at novellen – eller læseren – mister pusten, fordi slutningen absolut skulle være sjov/antiklimaks/grotesk.

Novellerne “Vi sender dig de hjerteligste hilsener” og “Den tid hvor posten deles ud” får lov at stå nøgne. Det groteske er barberet væk. Disse noveller virker helt utroligt stærkt og bliver hængende længe efter endt læsning.
“Den tid hvor posten deles ud” handler om en adskillelse, vi alle må igennem, da datteren skal af sted på sin første lejrskole. Hun har slet ikke lyst til at skulle væk fra sin mor, og hendes hjerte er ved at blive knust. Moderen føler det samme, men kan ikke finde ud af at tage den voksnes ansvar på sig ved at skjule sin egen adskillelsesangst. Ergo sender hun utallige breve til lejrskolen, og gør dermed sin datter til fokus for uheldig opmærksomhed fra kammeraterne. Moderens manglende evne til at kappe navlestrengen, tvinger datteren til at gøre det, hvilket er et alvorligt svigt.

I et par af novellerne, som “De drak champagne på restauranten” og “Du bliver kvinde, kære datter”, er kvinderne i høj grad besatte af at gøre sig til for deres mænd og det i en grad, som jeg tænker nok er ret fransk. Jeg forbinder ikke rigtig den morderne nordiske kvinde med en sådan indretten sig – måske med mindre hun er hausfrau uden andet at gå op i.

En absolut læseværdig novellesamling fyldt med både chok og eftertanke.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk 

Bedømmelse
Karakter