0 kommentarer

På bunden af Günther Wallraff

af d. 20. august 2017
Info
 
Sideantal

195

Udgivet

1988

ISBN

87-557-1406-4

Originaltitel

Ganz unten

 

Reportager fra bunden af det tyske arbejdsmarked som det var for tredive år siden.

Tyve år før filmen ‘Borat’, hvor en britisk komiker forklædte sig som tv-reporter fra Kahzakstan og interviewede intetanende amerikanere, lavede den tyske journalist Günther Wallraff et tilsvarende nummer. Wallraff iførte sig brune kontaktlinser, farvede skæg og hår sort og tillage sig et kluntet og grammatisk amputeret tysk. Under aliasset Ali infiltrerede han arbejdspladser, hvor særligt tyrkere blev brugt som slavearbejdere. Den 43-årige Wallraff slap afsted med at være en 26-årig tyrkisk arbejder, og blotlagde forhold på byggepladser og kraftværker, hvor tyrkiske fremmedarbejdere reelt risikerede deres liv, for enten en latterligt lav hyre, der i alt for mange tilfælde aldrig blev udbetalt. Arbejdsgiverne (eller rettere ‘udbytterne’) betaler hverken sygepenge, og i mange tilfælde heller ikke skat, de samme arbejdere tvinges til at arbejde i flere på hinanden følgende skift (det er helt normalt at arbejde mellem 20 og 30 timer i streg), og transporttiden til og fra opsamlingsstederne hører til arbejdernes fritid.

Ali når også at arbejde hos macdonalds, hvor det at kalde produkterne for ‘hundeæde’ nærmest er en opgradering, og arbejdsforholdene hverken er værre eller bedre end på byggepladserne. Eller a-kraft værkerne hvor tyrkerne sendes ind der hvor strålingen er for stor til at man vil sende tyske medarbejdere. Tyrkerne får ikke nogen særlig information om den usynlige fare, og når de har opnået den maximale stråledosis, sendes de hjem og må først arbejde på et kernekraftværk igen året efter.

Der er ingen tvivl om at Wallraff er venstreorienteret som bare fanden. Men kaster vi de politiske briller bort et øjeblik, så er det et ret vigtigt problem han dengang tog fat i. Om bogen har fået konsekvenser for arbejdsforholdene for fremmedarbejdere i Tyskland, har jeg ikke kunnet finde information om. Det er heller ikke lykkes at tilvejebringe en nyere udgave af bogen. I forordet nævnes at der på grundlag af denne udgave forventes flere retslige efterspil, hvorfor flere kapitler er under forberedelse, men det er skrevet i 1985. Der findes en anden bog ‘Prædiken fra bunden’, som formodentlig følger samme tema.

Lån bogen på biblioteket

 

Bedømmelse
Karakter