0 kommentarer

Opfindelsen af ensomhed af Paul Auster

af d. 8. april 2010
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Omslag
Sideantal

212

Udgivet

1993

ISBN

87-89586-96-4

Originaltitel

The invention of solitude

Udgave

1.udgave

 

Chokket over faderens pludselige død får Auster til at reflektere over sit forhold til denne stilfærdigt distancerede mand, som han egentlig ikke synes, han nogensinde lærte at kende. Gennem en næsten detektivisk afdækning af historien om faderen får Auster ikke desto mindre tegnet et billede af, hvorfor faderen blev som han blev.

Fra først til sidst er bogens første del “Portræt af en usynlig mand” medrivende og dybt vedkommende læsning om det at miste en forælder og gøre sig tanker om det.

Naturligvis gør Auster – som den begavede mand han er – tanker som er både nærværende, filosofiske og ind i mellem næsten barnlige i en stadig undren over eksistensens grundvilkår; at livet før eller siden ender.

Få formår som Auster at gøre hverdagens gøremål spændende at læse om. Samtidig vover han at tilføre det fokus på tilfældigheders sammentræf, som også findes andre steder i forfatterskabet.

Lukkede man bogen efter denne del, var en håndfuld bogrumsstjerner fortjent.

Anden del “Erindringens bog” er refleksioner over Austers egen rolle som far (til en søn af første ægteskab, der er ældre end den p.t. ret omtalte sangerinde Sophie Auster, som han fik sammen med forfatter Siri Hustvedt).

Denne del forekommer mere tilfældig og fragmentarisk. Det er ikke nødvendigvis uinteressant, men dog knapt så rørende og stramt i stilen som bogens første del.

Under alle omstændigheder er det en god erindringsbog, som giver et fingerpeg om Austers fornemme format.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter