0 kommentarer

Om skønhed af Zadie Smith

af d. 11. juli 2007
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

596

Udgivet

2007

ISBN

978-87-638-0309-0

Originaltitel

On Beauty

 

FANTASTISK, fantastisk, fantastisk, det er hvad der er at sige om Zadie Smiths tredje roman ”Om Skønhed”.
”Om Skønhed” er en hyldest til E.M. Forsters ”Howards End” og hovedpersonens navn er da også Howard Belsey.
Howard Belsey er en hvid, engelsk kunsthistoriker, som underviser på et universitet i Boston, USA. Han er gift med den afroamerikanske Kiki, som arbejder på et hospital og sammen har de tre børn i teenagealderen.
Howard er ved at skrive en bog om Rembrandt, men arbejdet går meget langsomt. Derudover har han haft en meningsløs affære med en af hans og Kikis gamle venner og det er ved at ødelægge hans ægteskab fuldstændig.
Da hans ærkerival, kunsthistorikeren og Rembrandteksperten Monty Kipps, får ansættelse på samme universitet som Howard begynder tingene at tage fart. De to familiers liv vikles ind i hinanden på flere forskellige måder og ikke kun til det gode. Vi følger således de to familiers færden i det år historien strækker sig over.

Det er en særdeles fængslende roman, skrevet i et vittigt og let sprog og der hersker vist ingen tvivl om at Zadie Smith er en suveræn dygtig forfatter. Hun skriver med humor og intellekt og rammer hovedet på sømmet, hvad angår et multietniske samfund som man især finder det i USA. Men også i beskrivelsen af de to forskellige familier, hvor hver person i bund og grund er sin egen og af sine helt egne personlige meninger, rammer Smith plet.

Alle vores hovedpersoner bevæger sig omkring skønhed, de beskæftiger sig med kunst, poesi, musik, den fysiske og psykiske skønhed og selvfølgelig den kærlighed der består imellem dem hver især, til hinanden og sig selv. Men også grimheden og synden har sin plads, for uden den ville skønheden jo ikke eksistere.
Det er svært, hvis ikke umuligt at sætte en finger på noget der ikke er lykkedes for Zadie Smith i denne roman.

Jeg må give den fem stjerne, af den simple grund, at det er umindelige tider siden, at jeg har slugt en roman på denne størrelse og det kan vel ikke betyde andet end fængslende og velskrevet!

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter