0 kommentarer

Om en Buick 8 af Stephen King

af d. 8. august 2005
Info
 
Sideantal

346

Udgivet

2003

ISBN

87-02-01815-2

Originaltitel

From A Buick 8

 

Stephen King har tidligere skrevet en grum historie med en bil i hovedrollen, men før nogen begynder at tænke på “Christine”, hans roman fra 1983 med den ganske særlige Plymouth Fury 1958, så kan jeg afsløre, at “From a Buick 8” er en helt anden historie.

Hovedpersonen er teenageren Ned, hvis far, Curt, er betjent, men bliver kørt ned under et rutinestop af en lastbil. Han dør og efterlader sig en kone, to døtre og Ned, som i sit forsøg på at komme overens med tabet begynder at opholde sig mere og mere på den lokale politistation blandt faderens gamle kollegaer.

Bag politistationen er et gammelt skur, og ved en tilfældighed opdager Ned en dag, at skuret gemmer på en bil.

Men det er ikke en almindelig bil. Selvom det ligner er der noget, som ikke helt stemmer overens. Rattet er større, end det burde være, lygterne ser anderledes ud, og så er temperaturen i skuret næsten altid nogle grader lavere end udenfor.

Ned opsøger Sandy Dearborn, overbetjent og gammel ven af faderen, for at høre, hvad det er for en bil, og herfra oprulles historien om den mærkelige Buick, som aldrig bliver støvet, og hvis bagagerum har en ubehagelig tilbøjelighed til at åbne sig, når man er alene i skuret.

Stephen King fik idéen til “From a Buick 8”, mens han kørte fra Florida til Maine. Undervejs stoppede han ved en tankstation i Pennsylvania, og her kom plottet i store træk til ham. Det tog ham to måneder at skrive første udkast, hvorefter han selv blev kørt ned og var tæt på at dø. Trods sammenfaldet mellem bogens ulykke og sin egen bestemte King sig for at bruge historien, som han først havde tænkt den, og det er der blevet en spændende og velfortalt roman ud af.

Historiens omdrejningspunkt er den mystiske Buick, som det hurtigt viser sig, er en form for forbindelsesled med et “andet sted”. King giver ingen forklaringer, og det gør spændingen endnu større. Samtidig viser King med sin historie, at man kan vænne sig til selv det mest usædvanlige – og om det er en advarsel eller en trøst, vil jeg lade være op til læseren at bedømme.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter