0 kommentarer

Oliebål. 16 digte og et filmreferat af Nikolaj Zeuthen

af d. 27. april 2010
Info
 
Forlag
Genre
Omslag
Sideantal

60

Udgivet

2009

ISBN

978-87-638-1137-8

Originaltitel

Oliebål

Udgave

1.udgave

 

Jeg ville virkelig ønske at jeg elskede “Oliebål”! Længe har der manglet politiske temaer og ytringer i både danske digte og sangtekster. Versene har været fattige på konkrete budskaber og holdninger. Og endelig kommer så denne digtsamling, hvori Zeuthen behandler emner som økologi, finanskrise, klimakrise, identiteter i en moderne verden osv.

De 16 digte byder alle på hverdagssituationer fra nutidens Danmark. Vi møder mødrene, bistandsmodtageren, fædrene, Fakta-handlerne og fx en genopstanden Jesus. Sidstnævnte er et tankespind hvori Jesus kommer tilbage og møder sine gamle disciple i nutiden. De hænger ud, snakker gamle dage, tager i byen og det ender naturligvis med at Jesus endnu en gang ender som offer. Egentlig en genial idé, men det minder alt for meget om filmen “Et rigtigt menneske” og dermed går genialiteten tabt.
Digtet “Fars sande standpunkt” rummer alle de problemstillinger en moderne mand skal håndtere. Digtets seks sider når frem til dette standpunkt: “En bevidst forbruger, der tænker på børnenes velvære/ en mand og et driftsmenneske der nægter at skamme sig/ en tillidsfuld medborger der gør som alle andre/ en udsat art med noget i vente.”.
Alt i alt er det godt med en digtsamling, der tager sig af dagens Danmark. Det er desværre bare en noget intetsigende digtsamling.

Sidst i digtsamlingen kommer et syv-siders filmreferat, der omhandler en mandlig phd-studerende, der er gået lidt i frø. Denne mands verden består i at fordybe sig i teorier om dekonstruktion, semiotiske metaforer osv. og han fremstår alt i alt lidt håbløs, verdensfjern og kikset. Måske det er kikset at gå i op sådanne ting, men jeg ville til hver en tid foretrække at diskutere dekonstruktion frem for at læse “Oliebål”

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

 

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter