0 kommentarer

Niksen af Nathan Hill

af d. 22. april 2017
Info
 
Sideantal

750

Udgivet

2017

ISBN

9788711468272

Originaltitel

The Nix - oversat af Karsten Nielsen

Udgave

1, udgave

 

“Den farligste type amerikaner, som findes [er] en heteroseksuel, hvid mand, som ikke fik det, han ønskede sig” hedder det et sted i det nye stjerneskud Nathan Hills murstensroman “Niksen”, der er skrevet før Trumps valgkup.

Den farlige mand optræder i Fayes ungdom i 1968, hvor hun studerer i Chicago; blot har hun ingen anelse om, hvor megen skade fyren kan forvolde. Faye dropper studierne, vender hjem til Iowa og undfanger Samuel med ungdomskæresten. 11 år senere forlader hun sin mand og lille dreng.

Yderligere 20 år forløber, Samuel er en frustreret 31-årig universitetslektor, som hverken er lykkedes med sit privatliv eller sin litterære karriere. Han opsøges af et dumt svin, der truer ham til at grave noget snavs frem om moren, Faye, som pludselig er blevet en stenkastende, national berømthed med tilnavnet Hippie Terroristen.

Handlingen klipper mellem studenterurolighederne i Chicago i 1968 og begivenhederne i 2011, hvor både Samuel og mor Faye er under angreb fra formummede fjender. En episode i 1968 kan være nøglen til en løsning, men Faye nægter hårdnakket at tale om sin fortid.

Hill hører til på den amerikanske venstrefløj og skyder med skarpt på tragikomiske fænomener som fake news, glubske advokater, kyniske mediefolk, livsfarlige diæter etc. Også USA’s hang til politistatsmetoder får med grovfilen. Når nogen truer demokratiet, sættes demokratiet sært nok ud af drift, ordensmagten får ubegrænsede beføjelser, anderledes tænkende fængsles vilkårligt på højreorienterede dommeres nåde.

Hills problem er, at han vil for meget. Han fortæller en rørende historie om den 11-årige Samuels nære, næsten-seksuelle forhold til de smukke, talentfulde tvillinger Bishop og Bethany. Endnu mere medrivende er dramaet om politiets brutale nedkæmpning af studenteroprøret i Chicago 1968.

Men Hill synes også lige, vi skal have en dosis lavkomik om spillenørden Pwnage og hans megaklamme spisevaner samt en detaljeret indføring i det fiktive spil World of Elfscape. Plus endnu en sidehistorie om Samuels elev, Laura, überdullet, luder- og løgnagtig finke, som ville være den perfekte karakter i en soap, men her bare er plat og forudsigelig.

Anyway. ”Niksen” er en underholdende og sine steder vedkommende roman i den amerikanske tradition, hvor et stort stof bredes ud med generøse håndbevægelser. De små forbiere undervejs er næsten tilgivet.

Bedømmelse
Karakter