0 kommentarer

New York Karma af Walter Mosley

af d. 23. juni 2012
Info
 
Sideantal

324

Udgivet

2011

ISBN

978-87-92503-65-7

Originaltitel

The long Fall

 

“Jeg havde kunnet mærke, at der var noget forkert ved at lede efter de fire mænd. Hvem betalte så mange penge for at finde stofmisbrugere og lusede vaneforbrydere? Hvem ville påtage sig sådan en opgave? Mig. Og jeg gjorde det bare for at kunne betale den sidste måneds regninger.”

Privatdetektiven Leonid McGill fortryder bitterligt, at han påtog sig opgaven, for én efter én bliver de fire mænd myrdet. McGill fornemmede fra start, at der var noget muggent ved opgaven, så han kan knap sove om natten af bare skyldfølelse. Den advokat, der i sin tid gav ham opgaven, får også en voldelig død, og pludselig går det op for McGill, at han selv er den sidste overlevende, der kan knyttes til de fire mænd. Bortset fra morderen, naturligvis.

McGill er en lavstammet, sort mand i halvtredserne. Han slår en proper næver, kender sine lus på travet og har pæn succes hos damerne. Familieforholdene er kaotiske – med en kone, der hellere vil have en anden, hendes to børn, der helst vil bo hos ham, og hans søn, der hellere vil bo hos hende. Men nu bor de altså modvilligt under samme tag. McGill er dog lun på en smuk kvinde, der er halvt dansk og hård som flint.

Det er en klassisk detektivhistorie, Walter Mosley disker op med. Efter stor succes med serien om den LA-baserede detektiv Easy Rawlins har Mosley nu rykket teltpælene op og er flyttet til The Big Apple. “New York Karma” er første bog i serien om McGill, og den tegner lovende uden at være prangende. Vi præsenteres for et sjovt persongalleri af lejemordere, mafiatyper, hackere, tvivlsomme advokater og letlevende damer med gavmilde hjerter.

Én væsentlig anke skal nævnes. Hver gang vores helt kommer til en blindgyde, hiver Mosley op af hatten en magtfuld eller ferm fyr, der hjælper ham videre i teksten. Denne løsning kaldes en ‘deus ex machina’, og det er et af værktøjskassens billigste tricks. Ikke alene giver det forfatteren en nem mulighed for at springe over, hvor gærdet er lavest. Det giver også læseren en masse overflødige personager at hylde styr på. Brug fantasien i stedet for, Mosley!

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter