272
2011
978-87-02-09864-8
By nightfall
1.udgave
Hver nat må Peter Harris tage sig en stiv vodka og en af de små, blå piller for at kunne sove. Han er ellers semi-lykkeligt gift med skønne Rebecca, som han stadig elsker (jævnligt med), og kunstnerne på hans galleri sælger godt nok til at give ham et hæderligt udkomme og en ganske tilfredsstillende hverdag. Parret bor i en attraktiv lejlighed og omgås flere af New Yorks mest velstående mennesker. Udefra set lever Peter således et godt og privilegeret liv – så hvorfor har han problemer med søvnen?
Typisk for Michael “The Hours” Cunningham får vi ikke serveret svaret på et sølvfad. Men efter at have læst “Når mørket bryder frem”, hvori Peter reflekterer over mangt og meget (om end ikke direkte over sine natlige udfordringer), har man alligevel en god idé om, hvad der sker inden i den velopdragne galleriejer. Man nikker oven i købet gen- og anerkendende…
… Peter venter nemlig på DÉT. Dét, der udgør forskellen mellem et jævnt godt liv og Den Store Umulige Lykke. Og gør vi ikke alle det?
Som en spejling af dette eksistentielle grundvilkår går Peter og håber på en dag at opdage den helt unikke kunstner. Geniet. Chancen for, at det sker, er naturligvis minimal, men håbet er lysegrønt, og indtil videre kører galleriet jo også fint med de glimrende og talentfulde, unge kunstnere, der har valgt at lade sig repræsentere her.
Og så kommer Rebeccas langt yngre bror, Mizzy, på besøg et par dage. Mizzy er smuk som en græsk gud, charmerende som de færreste, men har aldrig rigtig fundet sine fødder i tilværelsen. Han forfører kvinder og mænd, tager stoffer, kan lidt af hvert og rummer måske i virkeligheden for mange muligheder til at kunne træffe det helt rigtige valg.
En nat, hvor Peter er oppe for at tage sin vodka & sovepille, møder han en splitterfornøjet Mizzy i mørket. Og må indse, at han er forelsket. I en ung mand. De udveksler nogle bemærkninger og et kysk kys. Peter er solgt til stanglakrids. Men hvor realistisk er et forhold til den unge Adonis, og er han svaret på Peters udefinerbare længsler?
Selv om Michael Cunningham selv er bøsse, er “Når mørket bryder frem” ikke bøsselitteratur. Bogens få mandekys har kvantitativt langt mindre vægt end et temmelig eksplicit (men ret trist) heteroseksuelt samleje.
Snarere end seksualitet handler den yderst velskrevne og læseværdige roman om vekselvirkningen mellem dagligdagens banale tildragelser og tilværelsens store drømme. Smagfuldt pakket ind i en fuldfed New Yorker-atmosfære, der ikke lader Paul Auster noget tilbage.