0 kommentarer

Når det er slut af Clare Mackintosh

af d. 19. juni 2020
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

406

Udgivet

2020

ISBN

978-87-93338-72-2

Originaltitel

After the end
Oversat af Brian Christensen

Udgave

1.

 

I første del, ’Før’ møder vi Pip og Max og deres lille dreng Dylan på to år, som er indlagt på hospitalet efter en operation for en hjernetumor. Dylan har ikke længere noget sprog, kan ikke bevæge sig, han ligger i respirator, som lægerne uden held har forsøgt at fjerne et par gange. Pip sidder ved Dylan dag efter dag. Taler med ham, læser bøger, er sammen med ham så meget som muligt. Max arbejder meget, han er nødt til det, der skal tjenes penge til familien.

Pip og Max er det perfekte par – de elsker hinanden højt, forstår hinanden og er stort set enige om alt. Lige indtil den dag, hvor lægerne beder dem tage en meget stor og alvorlig beslutning, der involverer Dylan.

I bogen anden del, ’Efter’, fortsætter romanen i to spor ud fra tanken ’hvad nu hvis’. I det ene spor beslutter retten at følge hospitalets og Pips ønsker – i det andet Max’. Ingen kan på forhånd vide, hvad der er bedst at gøre for Dylan, og hvordan den ene eller anden beslutning vil påvirke både Dylan, forældrene og deres forhold. Det er rigtig godt tænkt. Derimod fungerede det ikke så godt for mig, at man på skift følger de to spor i et kapitel ad gangen, og springer frem og tilbage i tid – det var ind imellem meget forvirrende, især da der er nogle sammenfaldende hændelser, som er forskudt tidsmæssigt i hver sit spor. Jeg ville personligt have foretrukket, at hvert spor var blevet fortalt i sin helhed. Det trækker lidt ned i min samlede vurdering af denne i øvrigt meget tankevækkende bog, som er fint og følsomt fortalt.

Ud over temaet om, hvad der er bedst at gøre, når et barn er uhelbredeligt syg, handler det også om, hvad det, at være nødt til at tage stilling til en så vigtig beslutning, kan gøre ved selv det stærkeste parforhold.

Foruden Pip og Max følger vi også lægen Leila og flere andre forældrepar, som er indlagt med deres syge børn på afdelingen. Der er mange stærke og meget følelsesladede beskrivelser. Frustrationer og vredesudbrud, gråd og smerte. Tidligere venners hensynsløse bemærkninger, som gør ondt. Små detaljer som ’hvorfor smed jeg nogle af hans tegninger ud’ kan man sagens følge, når man selv har børn. Pludselig bliver en tegning fra Dylans hånd den største skat for forældrene.

Jeg vil gerne komplimentere bogens smukke omslag – et træ, som har en vigtig birolle i bogen, præger både bogens forside og smudsomslag. Det betyder noget – man får bare mere lyst til at læse en bog med en indbydende forside.

 

Anmeldereksemplar

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter