0 kommentarer

mord på manoir bellechasse af Louise Penny

af d. 28. juli 2020
Info
 
Forfatter
Genre
Sideantal

412

Udgivet

2020

ISBN

978-87-400-6148-2

Originaltitel

The murder stone
oversætter: Helena Fjelstrup Brennum

Udgave

1. udgave

 

Familen Morrow er samlet på det luksuriøse hotel, Manoir Bellechasse, som ligger fredeligt og idyllisk ved skov og vand. Familien består af den ældre dame, Irene Finney, tidligere Irene Morrow, efter mandens død gift igen med Bert Finney. Derudover er der hendes mand, de fire voksne børn, Thomas, Julia, Peter og Mariana Morrow. Thomas og Peter har deres ægtefæller med, Mariana sit barn, Bean. Det er en besynderlig familie – de er på overfladen korrekte og høflige, men der er masser af stikpiller i luften, som hentyder til aldrig glemte minder fra barndommen. En barndom, fyldt med jalousi og kampen om at få deres fars opmærksomhed og kærlighed. Der er mange usagte ord og hemmeligheder i familien.

Nu er de samlet for at afsløre en statue af deres afdøde far. Statuen placeres på en marmorsokkel ved Manoir Bellechasse.

Om morgenen finder gartneren Julia i haven – dræbt under vægten af den tunge statue. Det er ikke kun et spørgsmål om, hvem der dræbte Julia – men nok så meget hvordan? Hvordan har morderen fået skubbet den tunge statue ned fra soklen?

Armand Gamache og hans hustru fejrer deres bryllupsdag på Manoir Bellechasse, da Julia findes død. Vi får yderligere en flig af personen Armand Gamache, idet vi hører om hans far, som han mistede som barn – både Gamaches egen version og de negative rygter, der verserer om ham.

Sprogligt synes jeg bogen halter en hel del. Der er dels direkte fejl, dels ‘udanske’ sætninger, hvor oversætteren med fordel kunne have valgt andre formuleringer.. F.eks. kaldes Thomas’ manchetknapper i starten af bogen for ‘manchetter’ – senere bruges det korrekte ord. Mrs. Morrow/Finney kaldes et sted for Irene Manoir. I en bog, som ellers er ret enkel i sproget, står der: ‘Hun emanerede efterhånden af vrede.’ – det er vist ikke et ret udbredt ord på dansk. For mit vedkommende forstyrrer det læsningen, jeg bliver lidt irriteret, når sproget ikke flyder.

Det kan dog ikke ødelægge glæden over gensynet med Gamache og hans team. Jeg var nok engang godt underholdt i deres selskab. Denne gang foregår bogen ikke i Three Pines, som de første tre gjorde, men vi hører dog lidt om stedet og møder nogle af beboerne alligevel. Stille og roligt bevæger Gamache og hans team sig hen imod en opklaring af mordet på Julia. Han har nået at danne sig et indtryk af familien, allerede inden han inddrages i efterforskningen. Trods drama til sidst er det en hyggelig og ublodig krimi. Jeg vil helt sikkert også læse bind fem i serien.

 

Anmelderbog

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter