0 kommentarer

Carl Ferdinand Suadicani (1753-1824) af Ernst Mahler

af d. 21. januar 2013
Info
 
Forfatter
Forlag
Sideantal

231

Udgivet

1999

ISBN

87-7528-324-7

 

Slesvig-Holsten var det første landområde, der i den danske helstat fik en moderne sindssygeanstalt. En pioner på området var Carl Ferdinand Suadicani (1753-1824), der var kongelig dansk etatsråd og dr.med.

Suadicanis navn kan ses flere steder i Slesvig. En gade er opkaldt efter ham, i 1920 fik han en mindesten i anledning af 100-året for sindssygehospitalets indvielse, og hans grav ligger på den gamle kirkegård Am Stadtfeld.

Han har næsten opnået en form for helgenstatus, mener forfatteren Ernst Mahler, som netop har udsendt en biografisk studie af den bemærkelsesværdige igangsætter. Ernst Mahler har gransket kildemateriale i Landsarkivet for Slesvig-Holsten, Suadicanis egne trykte værker og en lang række udgivelser, som sporadisk beskæftiger sig med personen.

Forfatteren er selv en efterkommer af Suadicani og nærer en stor beundring for livlægens personlighed. Han var forud sin tid, når det angik behandlingen af mennesker, som var syge i sindet, og arbejdede utrætteligt til fordel for de syge og de fattige.

Carl Ferdinand Suadicani blev født i Preetz og blev uddannet på universitetet i Göttingen. I sine embeder som blandt andet kongelig dansk livlæge, livlæge for hertugen af Augustensborg og specielt kreds- om amtslæge i Slesvig og Gottorp Amt blev han manden med de store ideer og en af de unikke størrelser, der havde evnen til at omsætte dem, påviser forfatteren i sin bog.

Han var med til at få gennemført en modernisering af latinskolen i Slesvig, initiativet til det første nybyggede sindssygehospital i Slesvig og oprettelsen af det kongeligt privilegerede apotek i Augustenborg.

Han blev i sit arbejde stærkt moralsk forarget over den behandling samfundet udsatte de sindssyge for i slutningen af 1700-tallet og begyndelsen af 1800-tallet. Og fik et ry som en fremragende praktiserende læge. I det hele taget var han en mangesidig begavelse, der også kunne skrive og digte.

Ernst Mahler har begået en meget letlæst bog, hvor hans kærlighed til stoffet er så stort, at det smitter af på formidlingen. Man leder forgæves efter Suadicanis skyggesider, så man nogle gange har et behov for at lægge bogen fra sig i en tid. Til tider virker biografien næsten idealiserende, og man savner en smule kritik.

Kildematerialet tillader det måske ikke. Men det får læseren ikke rigtig noget svar på.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter