0 kommentarer

Den gamle mand og havet af Ernest Hemingway

af d. 7. juni 2013
Info
 
Sideantal

1999

Udgivet

116

ISBN

87-595-1119-2

Originaltitel

The old man and the sea, på dansk ved Ole Restrup

 

En ældre mand ved navn Santiago ernærer sig som fisker. Han er gammel og furet og sejler hver dag ud i Golfstrømmen for at fange til dagen og vejen. Desværre for Santiago har han ikke fanget en ærlig fisk i hele 84 dage, og det har medført at de andre fiskere ser skævt til ham – tænker, at han har mistet taget om sit fag og at han lige så godt kan lægge fiskestangen på hylden.

Fiskerens eneste ven er en dreng i landsbyen, der tidligere har sejlet med Santiago og som hver dag bringer den aldrende fisker mad og kaffe.

En tidlig morgen drager Santiago atter ud på havet for at fiske. Han lader til at have heldet med sig, da en voldsomt stor fisk bider på krogen. Fisken er en sejlivet krabat, der ikke har tænkt sig at dø på Santiagos fiskekrog – den kæmper imod og svømmer i flere døgn rundt med Santiagos jolle på slæb. Den aldrende fisker kan ikke gøre andet end at holde ud – solen skolder ham, fiskesnørerne flår hænderne til blods og sulten og tørsten plager fiskeren – men han vil ikke give op. Denne fisk skal fanges!

Fortællingen er en langsommelig fortælling om de døgn, hvor kampen står mellem fisken og Santiago. Det er en nøgtern bog uden for mange dikkedarer om en mand, der ikke giver op – kort, præcist sprog, som jeg godt kan lide. Personbeskrivelserne skøjter på overfladen og handlingen er en kende langtrukken og dermed lidt kedelig.

Jeg ender på 3 stjerner, for en udmærket bog, der trods sin klassiker-status ikke får mig til at falde i svime af begejstring.

 

Lån bogen på biblioteket

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter