0 kommentarer

Astrid og Veronika af Linda Olsson

af d. 6. juni 2009
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

270

Udgivet

2008

ISBN

978-87-992385-0-7

Originaltitel

Let Me Sing You Gentle Songs

 

Veronika er en 30 år gammel, berejst forfatter. Hun lejer en hytte i en lille svensk landsby og gør klar til at skrive en bog. I det store hus overfor bor Astrid. Hun er 80, bor alene i sit barndomshjem og skyer landsbyens indbyggere – som til gengæld kalder hende for en heks.

De nye naboer lærer hinanden at kende og begynder langsomt at fortælle om sorger og vendepunkter i deres liv, og der udvikler sig et tæt forhold mellem de to, som viser sig, at have en del til fælles.

Fortællingen flyder stille gennem Astrid og Veronikas fortid. På skift fortæller de brudstykker fra deres liv, som var de i gang med at skrifte. De fortæller om tabt kærlighed og om de døde.

Begge kvinder oplever at blive forladt af deres mødre, mens de er små. Hele Veronicas barndom rejser hun verden tynd med sin elskede diplomatfar. Det har måske gjort hende lidt rodløs, men så møder hun James fra New Zealand, som giver hende latter og mulighed for at få og nøjes med bare et hjem. Astrid vokser op uden kærlighed. Hendes far er et dumt svin, isnende ligeglad med sin datter. Da Astrid er ti år gammel sendes hun væk til sin totalt ukendte morfar, som ikke kan holde ud at se på barnet. To gange møder hun kærligheden, og mister den igen. Den sidste gang er voldsom og frygtelig, fordi Astrid begår en frygtelig ugerning og dermed selv slår kærligheden ihjel.

Kvindernes knuste hjerter beskrives med indlevelse og forståelse og i fortællingens forløb heler de langsomt hinanden. Det bliver aldrig for meget og afrundes meget smukt.

“Astrid & Veronika” er en stille og dyb roman. Den er ikke for alt for sarte sjæle – men de følsomme af slagsen vil sætte pris på oplevelsen.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter