0 kommentarer

Havets helt – skovmatrosen af Jon Michelet

af d. 5. maj 2014
Info
 
Sideantal

795

Udgivet

2013

ISBN

978-87-92976-08-6

Originaltitel

En sjøens helt - skogsmatrosen

 

”Havets helt” er en hyldest til Kiplings ”Havets helte”, som hovedpersonen Halvor selv har slugt som dreng. Det er samtidig en lang sejltur verden rundt, med de oplevelser de fulgte med som sømand på et skib under 2. verdenskrig. Men det er ikke specielt spændende læsning.

Halvor er en 18-årig norsk knøs der i 1940 stævner ud som matros på skibet Tomar. Han er vokset op i skovene og har erfaring med skovarbejde. Deraf øgenavnet ”Skovmatrosen”.

Tomar ligger i det indiske ocean, da det modtager meddelelsen om tyskernes angreb på Norge. Kaptajn Nielsen, der indtil da har vist sig som en forholdsvis fåmælt chef, begynder at drikke og fabulere vildt om situationen i Norge, og krigens fortsatte udvikling. Og det bliver han og de tre styrmænd ved med over næste halvdelen af bogen. Ikke at der ikke sker andet, men det er et tema der vejer tungt. Forståeligt, men trættende at skulle beskæftige sig med igen og igen.

Der er lagt en tanke i hver sætning, – forfatteren har selv sejlet og brillerer med sit kendskab til fagjargonen, som forklares godt og grundigt. Læseren bliver bekendt med begreber som spanter, skot og faldereb i en frisk tone, der passer sig til et skønlitterært værk der tager sit afsæt i en vis historisk faglighed.

Stilen er som en drengebog fra halvtredserne, men uden naiviteten. Beskrivelsen af Halvor fysiske fremtoning: ”Hans næse pegede en smule til venstre, samme retning som hans pik.

De første 100 sider er bogens bedste. Der fortælles om Halvors opvækst, hans familie, den politiske situation i Norge og om området omkring byen Rena. Det er også spændende at læse om hans påmønstring af Tomar, og den første sejlads. Men det kommer hurtigt til et stop, da mandskabet begynder at spekulere og fabulere og …

Der er ti forskellige bi- og hovedfigurer, som man på trods af bogens længde aldrig bliver helt bekendt med. Kun kaptajnen og Halvor og den gamle Aage kommer man lidt under huden på. Men de resterende er lidt flygtigt beskrevne.

Bogen rummer alt hvad der kan ske på havet: forlis og druknedød, hvaler og hajer, blinde passagerer og sømandens pige i hver havn. Det er meget grundigt skrevet med en smule humor, dog uden overraskelser, hvorfor bogen bliver lang og stillestående sejlas på et vindstille hav.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter