0 kommentarer

Stillehavsfortællinger af Epeli Hauófa

af d. 16. august 2008
Info
 
Forfatter
Genre
Sideantal

144

Udgivet

2002

ISBN

87-7514-076-4

Originaltitel

Tales of the Tikongs

 

”Stillehavsfortællinger” er en samling humoristiske historier, som foregår i det opdigtede land Tiko (som skulle være stærkt inspireret af eksisterende ø-samfund i området).

Af bogens bagside kan man læse, at forfatteren Epeli Hau’ofa bl.a. er socialantropolog, og
”Stillehavsfortællinger” bærer tydeligt præg af, at der er fokus på de lokales kultur, dyder og fejl især i forhold/kontrast til globalisering, ulandsbistand, religion, livssyn og familiemønstre.
Der er undervejs adskillige eksperter og udviklingsmedarbejdere fra den vestlige verden, der bliver drevet til vanvid, eller i hvert fald storfrustration i mødet med Tikongerne, der har deres helt egen måde (ikke) at gøre tingene på.

Hvad hjælper det, at man får to køer og en tyr til at starte en kvægavler karriere, når man bliver tvunget af familie og venner til at slagte dem hver gang en nær slægtning skal begraves? (og de australske køer i øvrigt er lesbiske?)

Om alt fra nepotisme, korruption og kvægflokke, til hvordan man håndterer en vred Moses (ja ham fra biblen), lærer ydmyghed, får plads til seks Tikonger i en Toyota og bliver rig vha. kirkeklokker.

På bogens bagside kan man også læse at den er en klassiker blandt befolkningen i Stillehavsregionen. Måske får man også mere ud af den, hvis man har et mere indgående kendskab til lokalforholdene dér.

Mens jeg synes at fortællinger som “Syndens Sold” (storrygende Tikonger versus Moses) og “Salige er de ydmyge” (om hvordan man banker folk på plads fra barnsben) er velskrevne og underholdende, er flere af de andre historier lidt for fyldt med gentagelser og karikaturer (og lidt for pinlige…) for min smag.

Lån bogen på biblioteket

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter