0 kommentarer

Pastorale – krig og kærlighed af Max Ulrich Klinker

af d. 30. april 2021
Info
 
Sideantal

601

Udgivet

2021

ISBN

9788794083126

 

Herman oplever sig selv som værende dansker. Han bor godt nok i Kenya på familiens farm, men dansk det er han.
Under 1. verdenskrig blev hans far nødsaget til at kæmpe på tysk side, og Herman ønsker for alt i verden ikke, at det samme skal ske for ham.
Så da han bliver gammel nok søger han om optagelse i Royal Air Force og bliver optaget.
Herman er en dygtig pilot. Han har blik for sit mandskab, for det fly han skal manøvrere. Han er vellidt og bliver hurtigt venner med den noget mere erfarne Robert. Altså seksuelt erfarne. Robert har en sød søster og en hjælpsom svigerinde, og Herman lærer meget om krig og kærlighed.

Hvor Max Ulrich Klinker før måske ikke har gjort så meget ud af at nuancere sine hovedperson, er historien med Herman en helt anden. Vi får et tydeligt indblik i, hvorfor Herman agerer som han gør i privaten og på jobbet. Han er heller ikke en kedelig know-it-all-gut, men en ung mand, der er i gang med sin udviklingshistorie.
Hermans reaktion på sin forlovedes (Roberts søster) usikkerhed og tvivl på hans person og hans handlinger er klart et højdepunkt i historien, set med mine øjne. Her er en ung mand, der har truffet sit valg og nu formår at guide hende på vej også. Hvordan han har fået de kompetencer er en helt anden sag, så det vil jeg lade være usagt.

Når jeg nu er så begejstret for den måde Hermans udvikling skildres på kan det virke mærkeligt, at bogen kun får tre stjerner.
Og ærligt talt kan jeg være usikker på, om det er fordi jeg misser nogle af Max Ulrich Klinkers pointe.
For mig er skildringerne af den britiske adel, som Robert og Hermans forlovede tilhører langsommelige og overdrevne. Kan man virkelig i 1940’erne have et så forstokket syn på andre mennesker, deres herkomst og normer? Og behøver jeg virkelig at få så meget af vide om hvad de spiser, drikker og mener?

Men måske er det for at understrege, hvor exceptionelt det er, at Herman med sin ikke adelige baggrund formår at gøre indtryk på Anne (søsteren, senere forlovede) og Robert og gøre sit indtog i den verden. Hvordan han trods sin baggrund og trods faderens rolle i den tidligere krig, tildeles Destinguished Flying Cross, gør karriere med succes og bliver gift ind i en britisk adelsfamilie.
Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter