0 kommentarer

Manhattan Beach af Jennifer Egan

af d. 4. oktober 2019
Info
 
Sideantal

389

Udgivet

2017

ISBN

978 87 7204 016 5

Originaltitel

Manhattan Beach - oversat af Steffen Rayburn-Maarup

Udgave

1. udgave

 

”Manhattan Beach” er noget så sjældent som en god, gammeldags historisk roman skrevet af en ekstremt talentfuld yngre forfatter. Som læser er man suget ind i det dybt troværdige og almenmenneskelige plot fra start til slut, og bagefter klapper man den tykke bog i med et tilfreds suk. Gid der var mere.

Jennifer Egan er et multitalent. Hun har skrevet den superkreative Twitter-roman ”Sort boks” og formået at give denne særlige kortprosa en friskhed og vitalitet, som hendes nuværende præsident desværre siden har elimineret. For sin umådeligt populære bestseller ”Tæskeholdet banker på”, en art novellesamling, fik hun tildelt intet mindre end Pulitzerprisen. En utroligt dragende bog fyldt med rigtige mennesker.

Også ”Manhattan Beach” er fyldt med rigtige mennesker; mennesker så komplekse, at man ender med få sympati for skurkene og løfter et skeptisk øjenbryn over heltene. Vi har jo alle vores gode og mindre gode sider…

Handlingen finder sted i Brooklyn, New York, i 1930’erne og i 1940’erne under 2. verdenskrig. I centrum er den friske og modige drengepige Anna Kerrigan, der hellere tager med sin kriminelle, men ejegode far Eddie ud på suspekte udflugter end leger med dukker sammen med de andre pigebørn. Ét svagt punkt har Anna dog: Den handicappede søster Lydia, der er hjerteskærende yndig og fuldkommen hjælpeløs. For hende vil Anna ofre alt.

Som 12-årig er Anna og Eddie til møde med den charmerende storgangster Dexter Styles, hvis hus ligger lige ud til Manhattan Beach. Det skal blive et skelsættende møde for alle parter.

Nogle år efter forsvinder Eddie sporløst, efterladende sin lille familie i dybeste armod. Da USA efter Pearl Harbor træder ind i verdenskrigen tager Anna arbejde på byens orlogsværft og formår at overbevise en både chauvinistisk og racistisk løjtnant om, at hun skal have chancen som dykker.

Iført en 90 kilo tung dragt skal hun reparere ramponerede krigsskibe under vandlinjen, mens kollegerne pumper ilt ned til hende gennem en tynd slange.

Jennifer Egan krydsklipper dygtigt tilbage i tiden til det tidspunkt, da Eddie forsvandt, og også gangsteren Dexter Styles får sit kvarters berømmelse i bogen. På visse tidspunkter er det ren thrillerstemning.

Kombinationen af dagligdags sysler i en lille, fattig familie med en hårdtarbejdende mor, en handicappet søster, en tørstig faster – et sideløbende liv på et værft under krigen – glitrende natklubber med forførende kvinder og lumske mænd – og afstikkere ud på det ubådsplagede Stillehav – er fænomenal.

Tempoet skifter konstant i ”Manhattan Beach”, og Jennifer Egan har os i sin hule hånd hele vejen.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter