0 kommentarer

Man indløser billet til håbet af Ole Vardinghus

af d. 9. september 2004
Info
 
Forlag
Genre
Omslag
Sideantal

104

Udgivet

2003

ISBN

87-91446-03-1

Originaltitel

Man indløser billet til håbet

Udgave

1.udgave

 

“Ord er den farligste måde man kan bruge alfabetet,” siger Ole Vardinghus i digtet “Mord på ord” i sin debutdigtsamling “Man indløser billet til håbet”. Men lur mig, om ikke han elsker at lege med faren. Manden er exet med ord – intet mindre!
“Man indløser billet til håbet” er en yppig sag, som egentlig ikke sælges særligt rammende af sit små-depressivt-tænksomme forsidebillede. For nok er her eftertanke, begavet baggrundsviden og filosoferen, men her er også masser af humor – og ren ordleg.

Her er mængder af digte, og det klæder værket godt at være udgivet, som det er – som e-bog – for man kan snildt hoppe rundt blandt digtene via indholdsfortegnelsen, når man vælger at læse på skærm (man kan også printe digtene ud, men så ryger den snildhed jo af i svinget!). Vi kommer hele vejen rundt, også til eksperimenterne fra digterens værksted. Men så sandelig også til velslebne, funklende diamanter som for eksempel “De æder min hukommelse”, som indledes således:

“Bogormene æder min dagbog
gnaver i min samvittighed
skærer ord ud
æder hele sætninger
kan snart ikke genkende
mit eget liv”

Et digt som må vække genklang hos alle skrivende med sin skildring af virkningen af dét at “bruge” af sit eget liv i den litteratur, man skaber.

Digtsamlingen er opdelt i tretten afsnit, og forfatteren fører os rundt til mange kroge af tilværelsen og anskuelsen af den. Allerstærkest står afsnit 10, Selvbiografien. Her er digtene mest velslebne og balancen mellem humor og inderlighed sublimest holdt. Lad mig slutte med et citat herfra, fra digtet “Souvenirs til erindringens kollektion”:

“Sommetider var det rart
om jeg for mine nærmeste,
på en erindringsafspiller,
kunne afspille mine minder – digitalt,
men billeder og lyder forbliver mine
og kun mine,
i min egen erindring.”

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter