0 kommentarer

Luftkastellet der blev sprængt af Stieg Larsson

af d. 25. september 2010
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

671

Udgivet

2007

ISBN

978-87-7053-092-7

Originaltitel

Luftslottet som sprängdes

 

Tredje og sidste del af Millenium-trilogien er en direkte fortsættelse af “Pigen der legede med ilden”, og begivenhederne fortsætter fra dennes slutning. Det er derfor befriende nemt at fortsætte da der ikke er en indledende, og potentielt kedelig, opsummering af hændelsesforløbet op til det punkt, hvor vi blev ladt tilbage med en nær død Lisbeth Salander, og en mængde løse ender.

I denne sidste del samles de mange juridiske og politiske tråde på utroligste vis efter, at Lisbeth Salander er indlagt efter at være blevet skudt i hovedet. På trods af sin kritiske tilstand er hun anholdt og isoleret fra omverdenen, stadigt anklaget for tre mord og grov vold. Mikael Blomkvist udkæmper en hård kamp mod de konspiratoriske kræfter, der hele tiden har villet Lisbeth ondt. Desuden skal medierne, politiet og anklagemyndigheden overbevises om hendes uskyld.

På vanlig metodisk facon fortælles historien om hvordan Lisbeth, som den mega-seje ensomme hævner hun stadig er, kæmper videre. Igen er hendes hackerevner- og venner afgørende for at få ram på skurkene. Men i forlængelse af dette fortsættes den diskrete, men interessante udvikling i forhold til Lisbeths personlige karaktér. Hun åbner sig lidt mere op, accepterer hjælp, og opsøger ligefrem venskab.

Kampen mellem hendes indelukkethed, og hendes behov for at række ud efter allierede i kampen mod de ydre fjender, og splittelsen mellem hendes indre panser og samtidigt ekstreme sårbarhed – kombineret med fortællestilens vekslen mellem heftig handling og almindeligt hverdagsliv – står centralt og udgør stadigt en fascinerende kombination.

Med argumenter og film som ammunition skydes skurken effektivt ned i retten, men de konspiratoriske bagmænd må fanges med list. Ind i mellem alt dette flettes det feministiske tema, tro mod de to foregående bøger – og med Blomkvists elsker Erica i hovedrollen – ind på en så klodset og bastant måde, at det mest af alt virker kopieret direkte fra Liza Marklunds femi-krimier. Lidt ærgerligt.

Det ændrer dog ikke ved, at Stieg Larssons ‘Dirty Harry møder Sjøwahl/Wahlø’-krimi, hvor Harrys ’44 Magnum revolver – “The most powerfull handgun in the world” – er udskiftet med Lisbeths computer stadigt er knaldgod underholdning over de fleste af de 671 sider.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter