0 kommentarer

Vejen til Jylland af Leif Panduro

af d. 25. september 2010
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

156

Udgivet

1957

 

“Vejen til Jylland” er et nærmest kærligt satirisk portræt af os danskere, og vores naive opfattelse af Danmark som et idyllisk lilleputland, der er undtaget den uheldige udvikling, som resten af verden gennemgår og som ikke mindst er præget af amerikansk massekultur.

Dansk-amerikaneren og milliardæren Jonsson, tidligere Jensen, vender efter knap 60 år
tilbage til Danmark, som han efter nogle hjerteanfald ser for sig i et stadig mere romantisk skær med storke, stråtag og strålende solskin. Han bliver naturligvis dybt skuffet over at konstatere, at Danmark ikke er som da han forlod det, men rent faktisk har udviklet sig som resten af den vestlige verden.
Ikke desto mindre finder han lykken i Danmark, i skikkelse af en dreng, der både minder om ham selv som lille og samtidig forstår at leve i nu’et og glædes ved naturen. Sammen stikker de af for at finde et sted, som de hver for sig mindes med glæde. Og for begges vedkommende befinder stedet sig i Jylland, der drager dem som et andet Shangri-La (et andet fiktivt jordisk paradis). Så af sted går det…

I nogle passager afslører Panduro et slægtsskab med Hans Scherfig, omend han ikke som Scherfig personligt tager stilling, men derimod gør grin med alle parter. For eksempel når det handler om de krigsliderlige efterretningschefer, som nærmest elsker at hade hinanden og tydeligvis ikke kan klare sig uden deres fjendebilleder.

Jeg tror at de fleste mennesker ser tilbage på barndommens tid med noget nostalgisk farvede briller; men det er da lidt af et paradoks, at en mand der har opbygget en af verdens største virksomheder, forestiller sig ind at samfundsudviklingen skulle være gået uden om Danmark…

“Vejen til Jylland” er en både hyggelig og morsom historie; men jeg synes også at den bliver for meget farce med en svensk cowboy, der skyder på alt og alle, og liderlige forelskede agenter, der boller som kaniner..

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter