Nobelprisen
0 kommentarer

Livsangst og ordsult. En samtale af Herta Müller

af d. 6. august 2016
Info
 
Sideantal

46

Udgivet

2014

ISBN

978-87-02-16439-8

Originaltitel

Lebensangst und Worthunger - oversat af Karsten Sand Iversen

Udgave

1. udgave, 1. oplag

 

I 2009 vandt den rumænskfødte forfatter Herta Müller Nobelprisen i litteratur. Forfatteren er født i den tysksprogede Banat-region i Rumænien og udvandrede til Vesttyskland i 1987, og hun har siden boet i Berlin, hvor hun har skrevet flere af sine bøger, der ofte handler om det enkelte menneske og systemet.

Bogen ”Livsangst og ordsult” er et værk, der former sig som en samtale mellem Herta Müller og den tyske forfatter Michael Lentz.

I grove træk handler samtalen mellem de to forfattere om, hvorfor man skriver, hvordan det var at leve i et diktatur, og hvordan Herta Müllers skrivestil er blevet påvirket af, at hun i årevis var underlagt et sygt styre, der holdt sin egen befolkning i et jerngreb.

Samtalen mellem de to forfattere starter rigtig fint, og jeg fandt det meget spændende at læse om nogle af forfatterens oplevelser i Rumænien, hvor hun bl.a. blev fyret fra et job på en fabrik, fordi hun nægtede at samarbejde med den rumænske efterretningstjeneste Securitate.

Gradvist bliver samtalen mindre interessant; samtalen føres i sidste halvdel på et mere overordnet og intellektuelt plan, der betyder, at oplevelserne i Rumænien ikke påvirker læseren eller kryber ind under huden på læseren.

”Livsangst og ordsult” er en væsentlig bog, der giver læseren en udmærket introduktion til Herta Müllers liv og forfatterskab – og alene af den grund er samtalebogen læseværdig. Bogens sidste del halter, bliver kedelig og det opleves som om bogen kører lidt i ring, jo mere man får læst af denne lille bog.

Samlet set lander jeg på en middelmådig vurdering af ”Livsangst og ordsult”; bogen er væsentlig men kører som sagt lidt i ring.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter