Pulitzer PrizeMan Booker
0 kommentarer

Lila af Marilynne Robinson

af d. 5. maj 2016
Info
 
Sideantal

260

Udgivet

2015

ISBN

978-87-02-16585-2

Originaltitel

Lila - oversat af Juliane Wammen

 

Den sidste, og måske den bedste af Marilynne Robinsons bøger der foregår i den lille by Gilead i Iowa. Tidligere er udgivet “Gilead” og “Hjemme”. Nu sluttes ringen med “Lila” – måske, for egentlig kunne Lila og pastor John Ames’ søn godt få sin egen fortælling. Hvis den kommer, vil jeg glæde mig til den. Hvis ikke, vil jeg glæde mig over de tre fortællinger jeg fik.

Som tilfældet er med “Gilead” og “Hjemme”, er der tale om et sandt mesterværk. Det er ikke uden grund, at Marilynne Robinson har høstet både Pulitzerpriser, Orange Prize for Fiction og the National Book Award for sine bøger. Robinson skriver ekstremt langsomt, og hendes bøger er dejligt fri for smarte plots der skal holde læseren fangen. Hendes skrivestil, og alt det hun har på hjerte, er mere end rigeligt til at tryllebinde læsere der vil have noget med hjem. Marilynne Robinson har en evne til at tage ganske almindelige hverdagsting, skrælle alle lag af dem og finde ind til deres egen selvstændige og dybe mening. Og hun gør det med ganske få ord, hvorved effekten bliver des mere overvældende.

Marilynne Robinson er, efter min mening, en af de absolut bedste forfattere i dag. Hendes litteratur – eller kunst, for det er jo hvad det er – er langtidsholdbar, og vil helt sikkert berige læsere i mange, mange år efter at vi kun har mindet om Robinson tilbage.

“Lila” handler om en hjemløs pige af samme navn, der opfostres af vagabonden Doll. De lever fra dag til dag, med det arbejde de nu kan finde. De spiser når der er mad og sulter når der ikke er. Da Lila bliver voksen, og Doll er forsvundet, havner hun en dag på trappen til kirken i den lille by Gilead. Her er enkemanden John Ames præst, og selv om han er en gammel mand, fatter de to sympati for hinanden og bliver gift. De får sønnen Teddy, som tidligt vil miste sin far (“Gilead” er John Ames’ brev til den søn han aldrig vil se vokse op). De kommer helt bogstaveligt fra hver sin verden, og indgår i et meget underligt ægteskab. Men et ægteskab hvor ordet “symbiose” måske for første gang giver mening. Det liv de hver især kommer fra, er alt det som den andens liv aldrig var. På godt og ondt.

“Lila” er noget af det smukkeste jeg har læst meget længe, og der vil gå en rum tid inden Lila og John Ames flytter ud af mit hoved.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter