0 kommentarer

Har du selv haft en familie af Bill Clegg

af d. 5. maj 2016
Info
 
Sideantal

320

Udgivet

2016

ISBN

978-87-02-16814-3

Originaltitel

Did You Ever Have a Family - oversat af Jakob Levinsen

Udgave

1. udgave

 

I den lille by Wells i Connecticut vågner 15-årige Silas til lyden af sirener. Inden han går nedenunder til familien og spiser morgenmad, må han lige have sig en lille røg. Altså pot. For Silas er et rigtigt bonghoved. Og derfor tillægger han ikke den brand, der anes i horisonten, nogen særlig betydning.

Men betydning får den skam, branden. For mange mennesker. Den 52-årige, velaflagte, tidligere kunsthandler June mister sin datter, sin kommende svigersøn, sin eksmand og sin kæreste i flammerne. Og går i chok. Hun hopper ind i sin gamle Subaru stationcar og kører ud i det blå uden at skænke følgevirkningerne en tanke.

Og følgevirkninger har det skam, hendes forsvindingsnummer. Blandt andet for det ægtepar, der skulle have leveret mad til Junes datters bryllup. De befinder sig pludselig på fallittens rand.

Endnu værre er det for Lydia, der ikke alene mister sin søn i branden, men også må se sin eneste veninde, June, forsvinde ud af sit liv. Tilbage står hun med sorte tanker om et liv, der ligner en negativ spiral til forveksling.

“Har du selv haft en familie” er en roman, der tager udgangspunkt i en konkret tragedie, men som i virkeligheden handler om, hvordan selv tilsyneladende trivielle valg kan få uoverskuelige konsekvenser for alle mennesker omkring os. Hvad enten du vil eller ej, er din skæbne uløseligt forbundet med dine nærmeste omgivelser.

Bogen følger en håndfuld personer, der berøres af den ulyksalige hændelse i Wells. Helt ude på det ydmyge, vindblæste motel The Moonstone, ejet af et lesbisk par, på kanten af et indianereservat ved Stillehavskysten mærkes efterdønningerne af katastrofen.

Med rolig empati og psykologisk vidvinkel skriver New Yorker-forfatteren Bill Clegg sig ind under huden på sit sympatiske persongalleri. Brik lægges til brik, indtil helheden til sidst står klart. Hen ad vejen forstår man de involveredes motiver og handlemønstre, man ender med at holde af dem alle sammen – og man ved med sig selv, at man kommer til at savne dem. Bogen kunne snildt have været et par hundrede sider længere.

Ved siden af sin egen skribentvirksomhed er Bill Clegg litterær agent for en række dygtige forfattere, og han har uden tvivl afluret sine klienter formlen for, hvordan man skruer en fængende historie sammen. Eneste lille anke er, at samtlige personer har præcis samme tone-of-voice som deres velskrivende ophav.

Jakob Levinsen fortjener applaus for en indlevet og pletfri fordanskning.

Lån bogen på biblioteket

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter