0 kommentarer

Ligesom livet af Lorrie Moore

af d. 11. september 2016
Info
 
Sideantal

269

Udgivet

2016

ISBN

9788779737860

Originaltitel

Fra flere forskellige bøger: " Birds of America", "Like life", "Self-help", "Bark" - oversat af Claus Bech, Pia Juul

Udgave

1. udgave

 

Hvis man som jeg tænker, at de fleste amerikanske film er totalt forudsigelige og glatte i overfladen, grænsende til det uvirkelige, så er det ikke en karakteristik, man kan overføre til amerikansk litteratur, i hvert tilfælde ikke den litteratur, der kommer fra Lorrie Moores hånd.

Tværtimod. Handlingerne i novellerne er helt uforudsigelige, og virkelighedens overflader er ridsede med sprækker, hvorfra en em af uskønhed, angst, ”tynd væren” og grimme lugte trænger ind i læserens livsfølelse.

Omgivelserne er de fleste steder let til slemt håbløse og slidte. Drikkevandet er giftigt. De køber vand til at drikke og lave mad af. ”De vaskede op i det vand, der kom ud af hanen, og de tog hurtige brusebade i det, selvom de risikerede at få udslet, sagde regeringslægerne.”

Mennesker er ikke beskrevet med et glamourøst filter. Alligevel kommer man til at holde af dem, trods det korte bekendtskab, som novelleformen tillader. Der er det fysisk umage bøssepar, den magre blinde Quilty og den store håndværker Mack, der på deres ferie ustandseligt kommer til at besøge kirkegårde. Der er Cal og Simone, der giver alt for deres syge søn, mens naturen langsomt flytter ind og fortærer deres hus. Der er Odette, som prøver ikke at lægge for meget i kærligheden, og som selvom hun måske elsker Pinky, må væk fra ham for at kunne skrive sine digte.

Man kæmper sammen med Mamie i den  tidligere skønhedssalon med lavendelfarvede vægge og guldkanter i et irriteret og forventningsfuldt håb om, at noget vil bedres og skabe hende fremgang. (”Ligesom livet”) Men der er bare ingen happy end, kun små erkendelser.

I ”Hvordan man bliver forfatter” får man et smil på læben flere gange. Den gentagne bydeform skaber en sjov stemning og rytme, og i sin dybt unikke form leverer den en humoristisk beskrivelse af det at holde liv i drømmen om at blive forfatter.

Vil du have en læseoplevelse med en særlig mørk humor balancerende på kærlig overbærenhed,  så læs novellesamlingen ”Ligesom livet”. Novellerne danner så kompakte og ”mættede” ”billeder”, at de indbyder til at blive læst flere gange.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter