0 kommentarer

Hvad skoven skjuler af diverse forfattere

af d. 24. august 2018
 

Hvad skoven skjuler er for dig, der søger dansk fantasy for voksne og et nyt bud på genren.

Novellesamlingen består af syv fantasynoveller, der hver især griber genren forskelligt an. Første novelle hedder Bag masken, og handler om et maskeret folk, der ikke bryder sig om de andre mennesker på den anden side af skoven. Fortællingen starter in medias res, hvor man møder Anar, der er havnet hos det maskerede, der kun lige tolererer ham. Skovkongen handler om Lajla og Elvira, hvis skæbner væves ind i hinanden. Her hersker Skovkongen, et magisk væsen, og der findes både trolde og genfærd. I Bonde og Barde tages læseren med tilbage til senmiddelalderen, hvor Danmark var kongeløs. Novellen er baseret på virkeligheden, men inddrager magi. Her møder vi Niels Ebbesen, der går til kamp mod uretfærdigheden og for den retmæssige konge Valdemar. Spektakelkompagniet handler om en bande nisser og en mand, der har glemt at give dem grød. I mørket skal vi mødes er fuld af magi, varsler, besværgelser og mystik. En ung cirkelpræstinde forsøger at opklare et mysterium, før dem, der truer hende på livet, får fat i hende. I Værnetræet møder vi Anders, der gerne vil gifte sig ind i en velset familie, men familien gemmer på en hemmelighed, der involverer det mystiske værnetræ i gården. I samlingens sidste novelle Skoven støder vi på to skovhuggere, der forsøger at tjene til dagen, samtidig med at de deler deres plagende spørgsmål om fremtiden med hinanden og skoven.

Denne samling er mit første forsøg med dansk fantasy, da jeg hidtil kun har læst udenlandsk fantasy. Jeg vil sige, at det er et frisk pust, der arbejder med genren på en anden måde, end jeg er vant til. Og det er ikke nødvendigvis en dårlig ting. Jeg synes, den er interessant, og at novellerne er velskrevet. Ikke alle faldt i min smag. Jeg var vild med Spektakelkompagniet, fordi den var så spøjs og humoristisk, og jeg havde slet ikke set det komme. De øvrige noveller er ret alvorlige, så denne var et rart pusterum og perfekt malplaceret i samlingen. Jeg måtte le flere steder i novellen, fordi den virkede så absurd, og morsom. Derudover var jeg vild med Skovkongen og I mørket skal vi mødes, fordi de gav mig den mængde magi og mystik, som de skulle. Der var tale om et magisk univers i den rette ånd, og så var plottet i begge noveller spændende.

Jeg giver novellesamlingen 3 stjerner, da jeg ikke blev helt så bidt af den, som jeg havde håbet på. Selvom samlingen ikke får flere stjerner, har den alligevel gjort mig interesseret i at give dansk fantasy et forsøg.

 

Lån bogen på biblioteket

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter