0 kommentarer

Lenins bodyguard af Leif Davidsen

af d. 30. oktober 2022
Info
 
Sideantal

438

Udgivet

2022

ISBN

9788711996645

Udgave

1 udgave 1 oplag

 

1910 vender sønderjyden Oskar Madsen tilbage til København, efter at have tilbragt en del år i USA som kavalerist og vicesherif. København er en heksekedel, af folk fra mange lande 2. Internationale holder møde for at fremme arbejdernes befrielse og revolutionen i Rusland.  Men det lykkes dog Oskar at finde et pensionat på Vesterbro hvor han kan få et værelse. En af de andre beboere  Vladimir Uljanov, bliver udsat for et overfald, som Oskar får afværget inden det ender helt galt. Dette bliver starten på en periode som bodyguard for Vladimir, som viser sig at være Lenin. Men det er ikke uden problemer at passe på en revolutionær. Politiet får hurtigt et godt øje til Oskar, der beslutter sig for at tage tilbage til Amerika.

I 1917 bliver Oskar opsøgt og bedt om at rejse til Findland og derfra videre til Rusland som kamerat Lenins bodyguard. For Oskar er timingen perfekt, han har netop været gennem en familier krise og står ved et vendepunkt i sit liv. Så han pakker vadsækken og drager til Rusland, hvor han kommer til at følge den russiske revolution på tætteste hold.

I min optik har Leif Davidsen altid været en gudsbenådet fortæller, og hans indsigt i den russiske politik og kultur har givet stof til mange gode romaner. Lenins bodyguard er bestemt ingen undtagelse. Den er velskrevet og man bliver fanget ind i fortællingen om Oskar Madsen alias Oscar Madson, og hele den tidsånd der herskede i Europa, Amerika og ikke mindst Rusland i perioden 1910 – 1919. Især den del af bogen som foregår under revolutionen er højaktuel nu. Det  politiske spil der kører om at tilkæmpe sig magten over Sovjetunionen koste hvad det vil, hvor befolkningen bare er brikker i det politiske spil og flyttes rundt med som det passer med Lenins teorier, hvordan arbejdernes befrielse bliver til en besættelse af nye og endnu voldsommere magthavere, end Zaren. Den del får tankerne til at gå i retning af Putin

Så hvis man er til historiske romaner og gerne med lidt spænding, så er denne bog et godt bud på underholdning i et lidt trist og mørkt efterår.

Leif Davidsen (1950) er født i Otterup på Fyn. Han blev uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i 1976, og debuterede med Uhellige alliancer i 1984. Han har modtaget et hav af priser for sit forfatterskab, De gyldne laurbær, 1991. Glasnøglen, 1999. De frankofone landes ambassadørers litteraturpris, 2004. Årstidens bog, 2004. Bog & Idé-prisen, 2006. Læsernes Bogpris, 2007. Otto B. Lindhardt-prisen, 2014. 

Anmeldereksemplar.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter