0 kommentarer

Kvinden i buret af Jussi Adler-Olsen

af d. 22. april 2010
Info
 
Sideantal

378

Udgivet

2008

ISBN

978-87-567-8754-3

Udgave

3

 

Adler-Olsens første krimi om vicekriminalkommisær Carl Mørck giver forhåbninger om en dansk serie på niveau med de bedste svenske, norske, engelske krimier, hvilket vi nærmest ikke har haft… Hovedpersonen Carl Mørck giver mindelser om Nesbøs Harry Hole, Lundholms Axel Hake, Rankins John Rebus – for blot at nævne nogle få af denne type krimier med en selvstændig, stædig personlighed, der har det lidt vanskeligt med både autoriteter og familie, men som i bund og grund er meget sympatiske mennesker, fulde af hjertevarme og gode hensigter.

Carl Mørcks eneste medarbejder i den nyoprettede afdeling for gamle uopklarede sager, rengøringsassistenten Assad, er en både interessant og morsom romanfigur. Han bliver hurtigt færdig med at svinge gulvsvaberen og blander sig ustandseligt i Carls arbejde. Faktisk er det ham, som får gang i sagerne, da Carl egentlig slet ikke har lyst, eftersom han føler sig tvangsdeporteret til kælderregionerne, for at ledelsen kan blive fri for ham..

Mørck og Assad giver sig i lag med en 5 år gammel sag om en forsvunden folketingspolitiker. Sagen henlagt, idet hun formodedes at være druknet under en færgetur til Tyskland og liget aldrig dukkede op. Carl Mørck opdager snart nogle fatale huller i det tidligere opklaringsarbejde, hvilket bringer ham på kant med den tidligere leder af sagen, men samtidig ansporer ham til forstærket indsats.

Det går hurtigt op for læseren, at den forsvundne politiker ikke er død, men holdes indespærret under de grusomste vilkår, idet bogen veksler mellem opklaringsarbejdet og beskrivelsen af hendes forsøg på at overleve uden at blive tosset.
Herudover hører vi om en tidligere sag, som kostede en af Carls kolleger livet, en anden sin førerlighed og Carl selv en massiv selvbebrejdelse.
Den overlevende kollega, Hardy, ønsker Carls hjælp til at dø; men Carl får langsomt givet Hardys liv fornyet indhold ved at inddrage ham i sin efterforskning. Smukt arbejde!

Plottet i historien er rigtig godt, omend forbrydelsen nærmest er ufattelig. Så massivt og vedvarende et had, så meget ondskab er ikke til at begribe. Og hvordan nogen er i stand til at overleve denne grusomhed i 5 år, forstår jeg heller ikke! Opklaringsarbejdet virker velgennemtænkt, logisk og overbevisende.

Privatlivet følger vi kun sporadisk, men vi erfarer da, at Carl lader sig dirigere med af sin ekskone og sin utålelige teenage-papsøn. Og han er meget glad for kvinder, men ret dårlig til at få fat i dem, som da han forelsker sig i sin psykolog og spørger om der er en anden i hendes liv – uden at skænke hendes vielsesring en tanke …

Alt ialt usædvanlig god krimi!

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter