0 kommentarer

13 trin ned af Ruth Rendell

af d. 22. april 2010
Info
 
Forfatter
Forlag
Sideantal

382

Udgivet

2009

ISBN

978-87-638-1164-4

Originaltitel

Thirteen Steps Down

 

Ruth Rendell har skrevet en lang række krimier, men “13 trin ned” er snarere en psykologisk thriller end en klassisk krimi. Rendell tegner her et overbevisende portræt af en mand, der er kørt alvorligt af sporet.

Michael – Mix – Cellini er for nyligt flyttet til Notting Hill, hvor han lejer et værelse hos den ældre gammeljomfru, Gwendolen Chawcer. Mix er meget optaget af seriemorderen Christie, der huserede i området i 1940´erne, hvor han myrdede en række kvinder og misbrugte deres lig. Selv arbejder han med at vedligeholde fitness-maskiner, og så er han dybt fascineret af modellen Nerissa, som også bor i området.

Mix forestiller sig, at så snart Nerissa opdager hans eksistens, vil hun forelske sig i ham, og de to vil leve lykkeligt. Men virkeligheden lever slet ikke op til Mix´s fantasier, og snart er han morder, og hans verden synker langsomt i grus omkring ham.

Ruth Rendell tegner dygtigt portrættet af en ung mand, som føler, at verden er imod ham, men som samtidig har et ego på størrelse med Tower Bridge. Mix har ingen forståelse for andre og bruger dem kun som brikker i sit liv. På den måde minder han om Gweldolen, der heller ikke rummer nogen sociale færdigheder, idet hun har brugt hele sit liv i bøgernes verden.

“13 trin ned” bliver aldrig åndeløst uhyggelig. Historien fortælles afdæmpet og til tider lidt langsommeligt, men alligvel holdt jeg ved til enden. Ruth Rendell formår nemlig at fortælle, så man er nødt til at få slutningen med, selvom tingene udvikler sig i et adstadigt tempo. Det er selvfølgelig også med til, at man som læser når at få et grundigt indblik i bogens personer. Og det er det halve af fornøjelsen.

Ruth Rendell skriver også under pseudonymet Barbara Vine.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter