0 kommentarer

Kunstnere i forbryderfaget af Ngaio Marsh

af d. 8. oktober 2010
Info
 
Sideantal

272

Udgivet

2015 (Originaludgave: 1938)

ISBN

978-87-7128-744-8

Originaltitel

Artists in crime

 

Ngaio Marsh er en af de tidlige kvindelige krimiforfattere, som kunne spinde en intrige der var svær at gennemskue før man kom til slutningen af bogen (i stil med Agatha Christie, PD James og Dorothy Sayers). Hendes helt er kriminalkommissær Roderick Alleyn og hans trofaste svend Fox samt en emsig journalist men gode ven, Nigel Bathgate, som alligevel går politiets veje. Alleyn er en yngre søn af en baron og har derfor ikke arvet, men er i stedet blevet politimand (ligesom Sayer’s Wimsey, og George’s Lynley som også var adelige, men blev samfundsnyttige detektiver).

Agatha Troy er en anerkendt malerinde, som har arvet familieejendommen Tatler’s End. Her holder hun en slags skole eller workshop så unge lovende kunstnere kan få mulighed for at arbejde og udvikle sig. Deres model Sonia bliver myrdet på en grufuld måde: en dolk er blevet lagt under lagnet på podiet så hun blev dræbt på samme måde som i den bog Cedric illustrer. Der er diverse gnidninger mellem de forskellige allerede fra før de ankommer til Tatler’s End. Sonia er blevet gravid med Garcia, han en af Troy’s proteger og bliver beskrevet som “en liderlig, tyvagtig, lille rendestens unge som tilfældigvis er den fuldendte kunster”. Men Sonia har også været sammen med Pilgrim, som er adelig og vil giftes med smukke nymfomane Valmai, hun har tidligere været sammen med Gracia. Sonia forsøger sig med lidt pengeafpresning, men har kun lidt held. Troy havde malet et utroligt godt maleri af Valmai som Sonia i et raserianfald ødelagde. Gracia er forsvundet, ingen ved hvorhen, men han blev fundet dræbt i et øde studie i London, han havde været påvirket af opium da morderen hældte saltsyre i ham. Alibier, bilture, benzin forbrug, hovedpine og hovedpinepiller og udrikkelig kaffe bliver endevendt bogen i gennem.

Bogen begynder med at Alleyn møder Troy på en skibs rejse og han bliver ved første øjekast forelsket i hende og det hjælper jo ikke på hans undersøgelser, hun kunne jo være morderen.

Omgivelserne er i høj grad præget af “ovenpå – neden under” og rangklasser, som det traditionelt var i mellemkrigsårene. Men jeg kan nu godt lide en rigtig krimihistorie, hvor man skal finde ledetrådene som føre til opklaringen – og det er der i denne bog, den er logisk og man føler sig ikke snydt af at noget blev skjult eller udelukket. En god bog til en dag i sengen med influenza.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter