0 kommentarer

Krokodillen af Fjodor Dostojevskij

af d. 11. august 2010
Info
 
Sideantal

34

Udgivet

2006

ISBN

978-87-91812-68-2

Originaltitel

Krokodil

 

‘Krokodillen’ er en bizar historie om en mand som havner i en krokodilles mave. Groft karikeret er uhyrets tyske ejere, krejlere og kapitalister som de er, der ikke er til sinds at lade ham komme ud igen da det kun kan ske ved at skære dyret op, hvilket vil betyde tab af ejendom og fremtidige indtægter! Paradoksalt er det, at han befinder sig godt, og drømmer om prestige og anerkendelse.

Kombinationen af hyppige referencer til hvad der karakteriseres som ‘vesteuropæiske fremskridt’ indenfor særligt samfundets økonomiske udvikling, og den satirisk-surrealistiske handling, lader noget demonstrativt læseren at vide, at Dostojevskij ikke er begejstret for samtidens strømninger, og endnu mindre af russernes fascination af vestens påvirkning af ‘Moder Rusland’, jf. bl.a. den tåbeligt selvoptagede mand i krokodillens vom.

Historien ender uafsluttet, og er mere underlig end underholdende, men det surrealistiske har dog en attraktionsværdi i sig selv. Iflg. oversætterens forord blev novellen fra 1865 nok skrevet som en slags overspringshandling inden han tog fat på arbejdet med den store idé-roman ‘Rodion Raskolnikov’.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter