0 kommentarer

Kattens bord af Michael Ondaatje

af d. 16. december 2016
Info
 
Sideantal

303

Udgivet

2014

ISBN

978 87 93209 01 5

Originaltitel

The Cat's Table - oversat af Juliane Wammen

Udgave

1. udgave

 

Michael Ondaatje er vist ikke så kendt på disse breddegrader. Men hvis jeg nu siger “Den engelske patient”…?

Ondaatje skriver vidunderligt, fabulerende, i en tidløs stil, så man uden mellemlandinger havner tilbage i 1954, hvor handlingen i ”Kattens bord” finder sted. Det er som at overvære en film af Steven Spielberg, i støvet gultonede farver.

11-årige Michael skal rejse uledsaget fra Ceylon til England, hvor hans mor venter. Rejsen foregår på det store, sorte dampskib Oronsay, indrettet anno dazumal med 1., 2. og 3. klasse, stewarder i hvide uniformer, tre retter mad serveret ved bordene og et orkester i blommefarvede uniformer, der spiller op til dans.

Michael bor i en lille, beklumret kahyt under vandlinjen med mr. Hastie, der er førstehundepasser ombord og bruger nætterne til at spille bridge ved en svag lampe. Men det er ligegyldigt, for den lille, livlige fyr finder lynhurtigt to jævnaldrende venner, Cassius og Ramahdin, som han tilbringer 21 uforglemmelige dage med, mens det store skib arbejder sig fra Det Indiske Ocean via Suezkanalen op gennem Middelhavet.

Vi møder en perlerække af flamboyante personager. Den musikalske verdensmand mr. Mazappa, en sand damernes ven. Den bly miss Lasqueti med den vulgære latter og en uhyre interessant fortid. Sir Hector, der døende af hundegalskab prøver at nå til England og få behandling i tide – ledsaget af flere læger, behandlere, kone og datter. Baronen, der overtaler Michael til at agere indbrudstyv. Og mange, mange flere.

Michael spiser sine måltider ved Kattens bord, skibets tarveligste placering længst fra kaptajnens bord, men stjæler også mad fra 1. klasse sammen med sine to venner, sultne som de altid er. De ryger stråene fra en stol, spænder sig fast på dækket under en tyfon, dykker efter sølvgafler som smides ud i skibets pool for at underholde de forvænte passagerer og laver en masse muntre ulykker, så læseren sidder med et skævt smil fra start til slut.

Der bliver også plads til mystik, da en forbandelse kastet på en af passagerne tilbage i Ceylon pludselig rammer ude på åbent hav. Senere kulminerer et andet drama, der langsomt er bygget op, med voldelige begivenheder. Men hele tiden set gennem en 11-årigs øjne, der ikke helt fatter alt, hvad der sker. Det er mageløst.

“Kattens bord” er en af den slags bøger, der er selve grunden til, at vi nyder at læse. Vi bliver med kyndig hånd forført ind i et kulørt eventyr og opdager slet ikke, at timerne forsvinder om ørerne på os, før det er (for) sent.

Lån bogen på bibliotek.dk

 

Bedømmelse
Karakter