0 kommentarer

Kastaniealleen af Dea Trier Mørch

af d. 3. august 2020
Info
 
Sideantal

248

Udgivet

2020

ISBN

9788702302219

Udgave

6. Udgave 1. Oplag

 

Er man gammel når de bøger man læste i sin ungdom nu udkommer i Klassikerkollektion….tja, af alder er man nok, og det er da også som at blive ført tilbage i tiden at genlæse Kastaniealleen. Det var dengang man gik til koncerter med Røde Mor og Jomfru Ane Band, hvor der altid var en god sag at demonstrere for, demos var stedet man handlede bøger og LP’er og i biografen viste de Vinterbørn med Ann-Mari Max Hansen og Lone Kellermann. Men ud over minderne, er det så stadig en god læseoplevelse, eller har jeg og tiden flyttet os så meget, så bogen ikke længere har samme appeal? Til det må jeg svare, den holder stadig. Beskrivelsen af de tre søskendes ophold hos mormor og morfar er en lille perle, en tidslomme fra før tiden gik af lave. Børnene indgår i den daglige rytme på det lille husmandssted, hvor tingene skal passe og året har sin rytme. Der er tid til at være barn, men der stilles også krav, og så er der nærvær mellem mennesker. Der er en langsom varm beretning om de tre søskende Malthe, Martin og Maja og deres bedsteforældre, især mormoderen. I førstedelen følger vi dem hen over sommeren, og i anden del er vi tilbage ved juletid. Maja der er ordblind, skal blive hos mormor ind til hun kan komme på en specialskole.

Bogen udkom første gang i 1978, rigt illustreret med Dea Trier Mørchs (1941-2001) linoleumssnit, og med Maja og mormor på forsiden og anerne hængende på vægen bag dem. Et motiv der passede på indholdet, hvor denne udgave med Kastaniealleen refererer til titlen, selv om det er et smukt og mere tidløst snit, kunne jeg personligt bedre lide det gamle. Bogen indledes med et længere forord af Eva Tind (1974), der selv er forfatter, billedkunstner, filmskaber uddannet fra Kunstakademiets Arkitektskole i 2001, hvorfor hun fagligt er meget beslægtet med Dea Trier Mørch. Det har været en god oplevelse at genlæse bogen efter så mange år, den er velskrevet og man bliver lidt varm omkring hjertet under læsningen.

Bogen er et anmeldereksemplar tilsendt af Gyldendal Klassikerkollektion, hvilket dog ikke har påvirket min bedømmelse af bogen.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter