0 kommentarer

Kaptajn Dinesen – Ild og blod af Tom Buk-Swienty

af d. 18. januar 2014
Info
 
Sideantal

508

Udgivet

2013

ISBN

978-87-02-11024-1

 

Tak! Jeg havde aldrig troet, at historiske slagmarker på nogen måde skulle interessere mig.

Gennem Wilhelm Dinesens øjne og journalistiske dagbogsobservationer er en dør i tiden blevet åbnet for mig. Jeg har befundet mig midt i de værste rædsler på tre forskellige 1800-tals slagmarker: i krigen om den danske grænse 1864, i den fransk-tyske krig i 1870-1871 og midt på de barrikaderede parisiske gader under den blodige franske borgerkrig, Pariserkommunen, i 1871.

Wilhelm Dinesen, Karen Blixens far, bliver som niårig sendt på militær forberedelsesskole i København. Som sin far forventes godsejersønnen at gøre militær karriere. Inden Wilhelm er fyldt 20 år har han deltaget i sit første slag, som han beretter om i “Fra ottende brigade”. Her har han beskrevet det hårrejsende forsøg på at holde Dannevirke, tilbagetrækningen midt i dyb vinterfrost og det blodige slag ved Dybbøl Mølle i april:

“Vi opstilledes på selve Dannevirkevolden med en kæde tyve-tredve skridt foran. Det var isnende koldt, vi gik med våde fødder fra natten forud og havde med nogle timers hvil været i stilling, kamp eller på march fra den foregående eftermiddag; vi var trætte, forkomne og sultne. ( s. 138)”

Dinesens dagbogsnoter orkestreres suverænt sammen med Tom Buk-Swientys øvrige dybdegående research. Et fintmasket net af både eksakte og sansede vidnesbyrd fra familiens breve, tante Thyras dagbog, aviser m.m. bringer læseren så tæt på de historiske begivenheder, at de virker dybt autentiske og nærværende i al deres realisme og gru.

På en og samme gang bliver man revet med af spændingen: hvordan klarer Dinesen at undgå at blive ramt af geværkugler og kanonild, og hvor længe kan hans kompagni klare at holde stand mod overlegne preussiske styrker i Frankrig – og samtidig får man mere og mere øje for det store perspektiv: de ufattelige menneskelige lidelser, som vores forfædre udsatte både soldater og civile for.

Det er svært at få et helt indre portræt af Wilhelm Dinesen. Lige så stærk en “linse” han har for registrering af ydre begivenheder, lige så lidt skriver han om sine egne følelser. Man forstår ham som en stærk og modig ung mand, der trods sin opvækst i en konservativ overklasse, så småt begynder at stille spørgsmål ved både krigens glorværdighed som de herskende klassers evige ret.

Men “ild i blodet” har den unge mand, som senere drager i endnu en krig.

I biografiens indledning er der frygtelig mange navne på Dinesens forrige generationer, men ellers er det en unik 5-stjernet oplevelse!

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter