0 kommentarer

A Promise to Nadia af Zana Muhsen

af d. 20. januar 2014
Info
 
Sideantal

246

Udgivet

2000

ISBN

0316852309

Originaltitel

A Promise to Nadia

 

Medfølelse, magtesløshed, uretfærdighed og fortvivlelse er hvad man sidder tilbage med, når man har læst “A promise to Nadia”, som er fortsættelsen på Zana Muhsens bog “Sold” – eller “Solgt” som den hedder på dansk.

Zana Muhsen og hendes lillesøster Nadia voksede op i Birmingham med en yemitisk far og en engelsk mor – og blev af deres far solgt som barnebrude kun 14 og 15 år gamle – sendt til Yemen på en fiktiv “ferie” og efterladt til et hæsligt liv som moderne slaver.

For deres mor var det ikke uvant at miste sine børn, for faderen havde tidligere sendt 2 børn til Yemen for at vokse op efter muslimske traditioner. Dengang magtede moderen ikke at kæmpe for at få sine børn tilbage, men Zana og Nadias bortførelse vækker hendes kampinstinkter og hun starter en hård kamp med myndighederne for at få sine piger tilbage.

Efter 8 år lykkedes det Zana at forlade sin mand og komme ud af Yemen, dog på betingelse af at hun efterlader sin 2-årige søn hos faderen – det er prisen for et liv i frihed. Nadia ønsker ikke at betale sin frihed med sine børn – og Zana lover hende, at når hun kommer hjem, vil hun kæmpe for at få Nadia og børnene til England.

Denne bog handler om Zanas kamp for at holde sit løfte til lillesøsteren – og allerede tidligt i bogen fornemmer man, at det ikke bliver en bog med en lykkelig slutning. Det er svært for Zana at råbe myndighederne op, og selvom alle er enige i at det er en ulykkelig situation, har Nadia nu været så længe i Yemen, at hun ligesom er blevet glemt.

At bogen “A promise to Nadia” ikke er oversat til dansk som den første bog “Sold” viser også, at nyhedens interesse er væk – og vi er hastet videre til nogle nye skæbner.

Nadias skæbne ligger nu helt og holdent i hendes fars eller hendes ægtemands hånd. Selv har hun ingen mulighed for at bestemme over sit liv, og hun må også se i øjnene, at hendes børn vokser op i et samfund, hun afskyr.

Stjerner? Kan man give stjerner for en skæbne, et liv? Det kan man selvfølgelig ikke, så stjernerne må gives for den litterære fremtoning – og den er kun middelmådig. Men formålet med bogen er heller ikke stor litteratur – det er at frelse en lillesøster fra en krank skæbne.

Det er Nadia, der er på omslaget, og hendes øjne siger alt.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter