0 kommentarer

Kaptajn Alatriste af Arturo Pérez-Reverte

af d. 2. november 2003
Info
 
Sideantal

199

Udgivet

1998

ISBN

87-583-1112-2

Originaltitel

El capitán Alatriste

 

Dette er bind 1 i serien om Diego Alatriste y Tenorio.

Bogens fortæller er den elleveårige Inigo Balboa, hvis afdøde fader i 1609 kæmpede i Flandern sammen med Kaptajnen. Derfor har Alatriste, der ellers er noget af en enspænder, lovet at tage sig af drengen opdragelse i 1620’ernes Madrid.

Man tvivler ikke på ‘De tre musketérer’ som en væsentlig inspirationskilde. Hertil kommer, at vinklen med at lade en nu aldrende fortæller se tilbage på drengeårenes store forbillede også spores til en roman som ‘Rosens navn’. Andre steder i sit fine forfatterskab har Pérez-Reverte da også vedgået arv og gæld til både Alexandre Dumas og Umberto Eco, som han i sine bedste romaner sagtens tåler sammenligning med.

I denne bog mærker man dog tydeligt, at den blot er den første i en længere serie; der bruges ganske meget tid på at bringe nogle gode typer frem, men de udfolder sig ikke just i nogen særlig dramatisk handling endnu. Det primære plot går ud på, at Alatriste hyres til at dræbe to engelske gesandter, som dog viser sig at være langt vigtigere personer, end han kunne ane.

Pérez-Reverte er en præcis og grundig skildrer af tiden og miljøet, men man sidder og håber på lidt mere action end de tyve sider midt i bogen, hvor overfaldet løber af stablen. Før og efter er der mest tale om aftaler og intriger, og det er altså ikke nok til at holde spændingen ved lige, selv om de historiske rammer er fint beskrevet.

Bogen er en håndværksmæssigt god, men noget omstændelig og lidt uspændende ouverture til de dramaer, der forhåbentlig kommer til at udspille sig mere frit i de kommende bind i serien.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter