0 kommentarer

Løb af Jean Echenoz

af d. 30. november 2019
Info
 
Sideantal

133

Udgivet

2014

ISBN

978 87 11 35369 1

Originaltitel

Courir - oversat af Hans Peter Lund

Udgave

1. udgave

 

Emil Zátopek, kælenavn “Lokomotivet”. I dag ganske glemt, i 1950’erne en løber, verden aldrig havde set magen til. Han vandt 4 OL-guldmedaljer, han havde verdensrekorden på hele syv forskellige distancer, i over 10 år var han stort set urørlig i alle løb på 5.000 meter og længere.

Overalt flokkedes kolossale menneskemængder for at se ham løbe og for at hylde ham bagefter. Hans konkurrenter var demoraliserede på forhånd og vidste, at den akavede, men effektive jernmand ville tilintetgøre dem uden skånsel, men altid med et venligt smil.

Desværre for Emil blomstrede han under den kolde krig, hvor øst og vest var skilt af et grusomt jerntæppe. Emil var tjekke, og han og de millioner af andre frihedselskende tjekker fik i dén grad ‘kærligheden’ at føle fra de røde zarer nordpå.

Det er godt stof, franskmanden Jean Echenoz har fat i her, og hans lille roman “Løb” har scoret fænomenale anmeldelser i en lang række lande.

Indholdet er som sagt spændende, formen er enerverende. Sådan krukket-lakonisk i stil med: Emil følte sig ikke rigtigt parat til løbet den dag, han var træt, havde arbejdet for meget. Men så vandt han alligevel lige en guldmedalje til, som han plejede.

Det gode stof fænger ikke rigtigt, personer og begivenheder forvandles til kølig statistik. Men ikke engang Echevoz’ monumentale selvfedme kan overskygge den underliggende historie om, hvordan et enestående individ ved egen kraft kan hæve sig over de grå omgivelsers grænseløse middelmådighed. Idolet får en værdifuld rolle som inspiration og lyspunkt for Folket.

Hvis du interesserer dig den mindste smule for løbesport og europæisk historie, så læs “Løb”. Emil er god at blive klog af. Trods alt må vi takke Echevoz for at hive en mindeværdig skikkelse frem af glemslen.

Lån bogen på biblioteket

 

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter