0 kommentarer

Julius hjælper mor af Ida Exner

af d. 20. juni 2019
Info
 
Sideantal

44

Udgivet

2019

ISBN

978-87-93758-31-5

Udgave

1.

 

Hvad nu hvis forældrene havner i en krise og børnene pludselig får ansvaret og skal tage sig af de praktiske ting? Det spørgsmål behandler forfatteren Ida Exner i sin tredje børnebog „Julius hjælper mor“.

Julius er en glad lille dreng, der elsker at køre rundt på sit løbehjul og hygge sig med vennerne. Men en dag sker der noget forfærdeligt: Morens kæreste går sin vej og lader hende dybt ulykkelig tilbage. Nu må lille Julius tage affære, for der er trods alt en masse praktiske ting, der skal ordnes, og mor har ikke overskud til at klare det alene. Der skal hænges tøj op, græsplænen skal slås, pizzaen skal bages osv. Problemet er bare, at mors ekskæreste har taget mange ting med sig, bl.a. tøjklemmerne, græsslåmaskinen og kagerullen.

Julius er altså nødt til at være lidt kreativ for at hjælpe sin mor. Og det er han: vasketøjet klarer han med en akrobatisk indsats, og for at slå plænen og rulle pizzadejen „forvandler“ han sig ligefrem til henholdsvis en græsslåmaskine og en kagerulle. Måden, han klarer det med opladning af computeren på (opladeren har eks’en nemlig også taget med), er til gengæld lidt … uortodoks.

Ind i rammefortællingen om Julius’ hjælpeaktioner har forfatteren Ida Exner, der også står for illustrationerne, vævet et ekstra lag, gennem hvilket morens sorg og Julius’ konfrontation med den genspejles. Sorgen får nemlig skikkelse af et monster, som dukker op her og der i fortællingen, og som Julius må slås med. Exners illustrationer indfanger de to forskellige stemninger rigtig godt — Julius’ sjove og indfaldsrige hjælpeforanstaltninger på den ene side og de mørke og mareridtsagtige scener med monstret på den anden. De lyse episoder minder faktisk en smule om Ingrid Nymans illustrationer til Pippi Langstrømpe-bøgerne, hvorimod der er noget drømme- og Kafka-agtig over de mørke episoder.

Takket være lille Julius’ indsats og opfindsomhed opvejer de lyse sider de mørke. Til sidst jager han monstret væk, så mor bliver glad igen. Og Julius får lov til at være en lille dreng, som moren hjælper med at binde snørebånd, før de sammen tager på en hyggetur til Bakken.

Det lykkedes for Ida Exner at tackle et vanskeligt emne med en kombination af stemningsfulde illustrationer og et simpelt, lettilgængeligt sprog. Ligesom Ida Exners to foregående børnebøger „Hvorfor har man hår?“ og „Bette Morten“ er „Julius hjælper mor“ udkommet på Byens Forlag og er tiltænkt børn fra 5 år.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter