0 kommentarer

Jeg vil altid kunne genkende dig af Laura Lippman

af d. 29. februar 2012
Info
 
Forfatter
Forlag
Sideantal

387

Udgivet

2011

ISBN

978-87-92621-53-5

Originaltitel

I'd know you anywhere

 

Selve titlen på denne bog drog mig som en magnet: “Jeg vil altid kunne genkende dig.” Det kunne være en romantisk fortælling om en ungdomskærlighed, eller det kunne være en fortælling om en forælder, der lover sit barn, at uanset hvad – vil jeg altid ku’ genkende dig.

MEEEEN – denne sætning står i et brev, som Eliza en dag modtager fra Walter Bowman, der sidder på dødsgangen. 20 år tidligere har Walter kidnappet og voldtaget hende og hun har prøvet at lægge oplevelsen bag sig. Walter har andre ofre på samvittigheden, men kun Eliza slap levende fra mødet.

Eliza er lykkelig gift med to børn – og har ingen ønsker om at rippe op i historien og har absolut ingen ønske om at se Walter igen. Men brevet tvinger hende til at gennemtænke den frygtelige tid set med en voksen kvindes øjne. Er det som teenageren gennemlevede også det der reelt skete dengang?

På uhyggelig og samme tid fascinerende vis bliver vi ført tilbage til forbrydelsen og Elizas følelser og oplevelser, ligesom vi ser begivenhederne gennem Walters øjne.

Der ligger skumle bagtanker bag Walters forsøg på at få Eliza i tale inden hans dødsdom fuldbyrdes og læseren konfronteres med pro et kontra for dødsstraf.

Forfatteren stiller også spørgsmålet om, om den person, der aflives, er den samme person, der udførte forbrydelsen – eller har staffen gjort forbryderen til et andet – og bedre – menneske.

Sproget igennem bogen er let og dragende og fører smukt læseren igennem de forskellige niveauer, som historien er fortalt på. Bogen er skrevet på baggrund af en virkelig forbrydelse – og netop det gør den meget troværdig og rislende uhyggelig.

En god læseoplevelse – og mit første bekendtskab med Laura Lippmann.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter