0 kommentarer

Jeg er brødrene Walker af Jan Kjærstad

af d. 20. november 2012
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

438

Udgivet

2009

ISBN

978-87-638-1047-0

Originaltitel

Jeg er brødrene Walker

 

Tuvalu-hændelsen. Sådan kalder 14-årige Odd Magnus Walaker sit fald på cyklen på Slottsplassen midt i Oslo. Han slår sig slemt, gør han, og det er selvfølgelig totalt Chaplin. Men da han rejser sig, er noget ændret. Han har fået flere dimensioner ind i sit liv, begriber mere, kan mere. Pludselig har han både w-potensen og Watson-blikket, og det er jo bare palladio.

Fremmedordene vælter ud af ham, forståelsen for altings sammenhæng. Ganske vist får han stadig tunge nosser ved synet af Fru Harams ottomanske attributter, djævelske Mia værdiger ham stadig ikke et blik (fy for beluga, hvor ville han ellers gerne whatever med hende), og han formår stadig ikke at skrue en bold op i trekanten. Men et par gram er altså ændret. Da han falder og samtidig finder en mønt fra gruppen Tuvalu, er han ikke længere bare Odd Magnus. “Jeg er brødrene Walker,” siger han til sig selv.

Odd går i skole, tegner hænder og dybhavsfisk, hører Elvis Costello, er frivillig sekretær for en mærkværdig kunstner i ejendommen og selvbestaltet beskytter for Andreas, hans bedste ven Simons lillebror, som han fornemmer, er i fare på en eller anden måde. Samtidig er 1984-manden på spil, en terrorist, der sender bøger fyldt med sprængstof rundt til uskyldige mennesker. Brødrene Walker tager kampen op.

Ungdomsårene er nedskrevet i seks hæfter, som Odd selv har forfattet, komplet med overstregninger og interne spørgsmål til senere besvarelse. Her bliver fantaseret og onaneret og slikket kusser (på fotos), så safterne sprøjter. I sin monumentale selvovervurdering lykkes det alligevel knægten at sande, at han senere i livet vil ændre karakter, implodere så at sige. “I nogle få år har vi evnen til at tænke mystisk.”

Senere møder vi Odd på magtens tinde. Han er nu Norges statsminister og befinder sig i Oslo under en hedebølge, der har sendt de fleste af hovedstadens indbyggere udenbys. Her skal han løse en uløselig krise og ved, at det ville hjælpe ham at finde tilbage til ungdommens visdom. W-potensen. Men årene har fjernet friskheden og følsomheden, det er vist desværre for lang tid siden, eller hvad?

“Jeg er brødrene Walker” handler om den svimlende forvandling fra dreng til mand, den skrøbelige periode, hvor stemmen går i overgang, og pikken til alt held bliver større og får hår på. Jan Kjærstad har et godt blik for dynamikken i teenageres liv, iagttagelserne er sjove og indlevede, ikke mindst når Odd gengiver de voksnes livskloge betragtninger om dette eller hint uden selv at have forstået det.

Kjærstad er en begavet forfatter, der helt bevidst kræver meget af sin læser. Skovlfulde af henvisninger til litteratur, kunst, filosofi og historie smides ud over siderne. Projektet er kultiveret, charmerende og kun en anelse blæret.

Midt i al denne lobhudeln skal det dog med, at det pubertære, friskfyragtige og efterrationaliserende frisprog i længden bliver trættende. En behjertet redaktør skulle have killed nogle darlings og beskåret de mange gentagelser ganske nænsomt – med en kødøkse.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter