0 kommentarer

Mærkedage af Jens Smærup Sørensen

af d. 26. marts 2008
Info
 
Sideantal

408

Udgivet

2007

ISBN

978-87-02-05806-2

 

Jens Smærup Sørensen har udgivet bøger siden 1971, og blandt anmeldere og litteraturfolk har han gennem alle årene været vellidt. Allerede hans anden bog “At ende som eneboer” fra 1972 udløste Statens Kunstfonds 3-årige stipendium, og det er blevet til mange flere anerkendelser gennem årene. Ikke desto mindre tror jeg godt, at man kan sige, at det først er med “Mærkedage” fra 2007, at Smærup Sørensen har fået sit folkelige gennembrud. Pludselig kom han på alles læber, og modtog både Weekendavisens Litteraturpris og De Gyldne Laurbær (boghandlernes pris) og blev nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris (som dog gik til Naja Marie Aidt).

“Mærkedage” tager udgangspunkt i 3 store fester i den lille by Staun på Limfjordsegnen: konfirmationen af Peder Godiksen i 1934, Emma og Orla Jensens sølvbryllup i 1967 og Henrik Lundbæks 60 års fødselsdag i 2003. Her igennem fortælles om en række af byens personer, men også om udviklingen – både i byen og i Danmark generelt.

Historien fortælles ikke kronologisk, men springer mellem de tre fester, og mellem personernes erindringsglimt og oplevelser i årene imellem.

Smærup Sørensen fortæller lavmælt men med stor indlevelse, så læseren langsomt suges ind i romanen, og med få ord får han sat ord på store følelser og begivenheder.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter