0 kommentarer

I’m the Man af Scott Ian

af d. 15. marts 2015
Info
 
Sideantal

310

Udgivet

2014

ISBN

978-0-306-82334-3

 

Af ‘de 4 store’ thrash-metal bands er Anthrax afgjort det mindste. Metallica, Slayer og Megadeth har alle solgt millioner af albums, og til sammenligning har Anthrax’s bedst sælgende album solgt omkring en million. Det er derfor ikke nogen overraskelse, hvis forfatteren bag denne rockbiografi er ukendt for de fleste.

Scott Ian er amerikansk guitarist og medstifter af Anthrax, og ”I’m the man” er hans livshistorie – en bog der kun er interessant for fans af bandet. Bogen åbner med lidt af en overraskelse, for Metallicas leadguitarist Kirk Hammet og Scott Ian er meget gode venner, og Hammet har skrevet et ret interessant forord, om hvordan deres venskab opstod da Metallica var i New York for at indspille deres debutalbum. Venskabet mellem de to medfører at Ian har en stor viden om Metallica og Lars Ulrich, og det afsløres at Ulrich faktisk var ved at ryge ud af bandet i tiden op til busulykken i Sverige hvor Metallica bassist mistede livet.

Uden helt at kunne sætte fingeren præcist på hvorfor det sker, mister bogen sin magt over læseren så sidste halvdel bliver til pligtlæsning. Der er masser af fester, masser af Beavis & Butthead-opførsel på hoteller, hvor alt smadres. Umodne fulde unge mænds stupide opførsel beskrevet i mindste detalje. Selvfølgelig er det sket, men hvorfor udpensle det? Eller det kunne serveres som en sidebemærkning. Rocklivets lidet overraskende trummerum er heller ikke sindsoprivende i længden: man finder på ny musik, indspiller en plade og turnerer, hvorefter processen starter forfra. Og den proces kommer Anthrax igennem mange gange.
Der kan man lære en del om musikbranchen, for bandet rammes ret hårdt igen og igen, da ledelsen i deres pladeselskab skiftes ud. Før indspilningen af et nyt album er selskabsbossen bål og brand med støtte til bandet, da pladen er færdig er der en ny chef på tronen, som ‘aldrig ville have støttet et sådant projekt’. To gange drejer pladeselskabet nøglen om, hvilket hver gang medfører at markedsføring og produktion af bandets spritny album ophører. Faktisk har to af bandets albums ikke kunnet købes af netop den grund.

En ting er de problemer bandet ikke selv har indflydelse på, et andet er udskiftninger i bandets lineup, der begrundes i interne gnidninger, som hovedpersonen senere må indrømme, måske ikke var helt så reelle. Den flinke mand i Anthrax fremstår som en klovn når det kommer til ledelsesmæssige beslutninger. På privatfronten tager det ham også meget lang tid at blive voksen.

Scott Ians egne idoler har skrevet langt bedre biografier. Læs Lemmys, Ozzys eller Dave Mustaines.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter