0 kommentarer

Bavian af Naja Marie Aidt

af d. 4. maj 2015
Info
 
Sideantal

218

Udgivet

2006

ISBN

978-87-02-04662-5

 

“Bavian” er en samling af 15 noveller om menneskers liv i dag – beskrevet fra den uskønne side.
I rækkefølge fra novelle 1-15 kan nævnes: Utro “abe”, hvor hurtigt vi mennesker kan ændre os, skilsmisse, omvendte kønsroller – kender vi overhovedet hinanden, sex med dyr, abort og billedet af en rådnende rå kylling der bliver smidt i skraldespanden, cirklen der ikke bliver brudt – vold mod børn og hashmisbrug, homoseksualitet, stivnakkethed, angst og ensomhed, forfejlet insisterenhed, familien skal holdes samlet koste hvad det vil, fremmedhed, prostitution, ældning, tab, et myggestik der bliver til en betændt byld og herefter social deroute.

Sådan.. – bare for at nævne nogle af de ubehagelige ting, vi mennesker udsætter os selv og andre for her i livet! og om hvor lidt der skal til, før aben bliver til en bavian (den grimme af slagsen).

Naja Marie Aidt (f. 1963) beskriver det moderne menneskes skrøbelighed, at der ikke skal meget til før bægeret flyder over og vi viser vores grimme sider, om hvordan vi dømmer- fordømmer – om alt det vi ikke har lyst til at være ved!

Sproget er nøgternt og man får heldigvis en smule afstand på den måde, men det er også fascinerende læsning, man sidder nærmest i smug og kigger sig over skulderen, fordømmer alle de uskønne væsener og tænker “det kan da ikke være rigtigt”, og man tænker, sådan er der da ingen der er, vel vidende, at sådan er vi, når vi bliver skubbet langt nok ud.

Citat:
“Han lignede mest af alt en abe, som han stod der med sin brede overkrop og de behårede arme.”

Forfatteren formår med få ord at sætte stemningen og give karaktererne liv, hvilket fungerer rigtig godt i samtlige noveller.

Jeg synes, det er en helt igennem troværdig samling noveller, jeg var underholdt hele vejen igennem, krummede tæer og fik lyst til at ruske i nogen, men god underholdning.

“Bavian” vandt Nordisk Råds Litteraturpris i 2008 og var én af bøgerne der blev valgt til Danmark læser Dagen 23. april 2015.

 
Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter