0 kommentarer

I mit fremmede land – fængselsdagbog 1944 af Hans Fallada

af d. 8. april 2014
Info
 
Sideantal

286

Udgivet

2013

ISBN

978-87-7137-541-1

 

I dag er der nok ikke mange som ved hvem Hans Fallada er, men i 30’erne var han en kendt tysk forfatter. Navnet Hans Fallada er dog et forfatterpseudonym, dannet af en kombination af karakterer fra to af brødrene Grimms folkeeventyr, og dækker over det borgerlige navn Rudolf Wilhelm Friedrich Ditzen (1893 – 1947).

Fallada skrev socialpolitiske romaner hvori han skildrede den lille mands vilkår unde Weimarrepublikken, mest kendt er hans gennembrudsroman “Lille mand, hvad nu?” fra 1932. Fallada skrev dog også to selvbiografier, samt dagbogen “I mit fremmede land – Fængselsdagbog 1944”.

Man kan ikke sige at Hans Fallada var tilhænger af de vinde der blæste på den politiske scene i hans elskede Tyskland, hvilket da også bragte ham i konflikt med ledende nazister. Fallada og hans forlægger ven Rowohlt leger med ilden og påkalder sig flere gange vrede og genvordigheder fra de nye magthavere.

Fallada mærkes meget af frustrationen over at skulle spille skuespil og foregøgle samarbejds vilje med et system han i den grad foragtede. Dette og hans temperament blandet med et stigende alkoholmisbrug kulminerer da han bliver tvangsindlagt på en fængslesafdeling for sindslidende efter en skudepisode i hjemmet. Han anklages for drabsforsøg på sin hustru og selv om hun henviser til at det var et uheld, så falder dommen.

I fængslet får Fallada udleveret pen og papir og efter at have skrevet lidt noveller går han i gang med sin dagbog over nazismen. Han krypterer og udnytter papiret til det yderste, de farlige notater bliver til en slags hemmelig skrift, som kun møjsommeligt kan tydes med lup. 8 oktober 1944, en søndag, får Hans Fallada en dags udgang. Under skjorten smugler han de hemmelige optegnelser ud af anstalten…..og tak for det.

Sprogligt er det en ren fornøjelse at læse, på trods af alvoren er en let og til tider meget humoristisk tone anslået. Hans fortællinger om hvordan kulturen bliver censureret, og hvordan frygten for at blive hevet ud af sengen om natten for at ende i kz-lejrene er skræmmende og samtidig et glimrende billede af hvad der sker, når man som nation stikker hovedet i busken, lige som strudsen Rasmus

I disse tider hvor vores demokrati også skrider lidt i sømmene, om end på en anden måde er det en bog der er god at have med i baghovedet.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter