0 kommentarer

Hvor solen græder af Puk Damsgård Andersen

af d. 19. oktober 2016
Info
 
Sideantal

265

Udgivet

2016

ISBN

978-87-400-3072-3

Udgave

3.

 

Puk Damsgård er Mellemøstkorrespondent for Danmarks Radio. Hun har tilbragt lange perioder i Syrien midt under borgerkrigen, afbrudt af ophold i Libanon. “Hvor solen græder” foregår for det meste i Syrien i 2012 og 2013. Forfatteren rejser adskellige gange ind i Syrien hovedsagligt til byer, som er på oprørernes hænder. Hun smugles over grænsen fra Libanon og en enkelt gang også
fra Tyrkiet.

Læseren får et godt billede af, hvordan borgerkrigen er begyndt. Det var midt under det “Arabiske forår”, og der var nogle spredte demonstrationer i Damaskus. Unge mennessker og børn ned til 10 år demonstrerer for frie forhold. Femten af disse børn bliver arresteret af regeringsstyrkerne og bliver løsladt efter ca. en måned. De er fyldt med ar efter mishandling og tortur.

Liget af en 13 årig dreng Hamza al-Khateeb, bliver stærkt mishandlet leveret tilbage til forældrene efter en måned. Billederne går verden rundt via Facebook. Det er selvfølgelig ikke kun disse begivenheder der startede borgerkrigen. Der er gået mange års diktatur forud.
Borgerkrig er efter min ringe viden den mest forfærdelige og rå form for krig. Hvordan kan man som almindelig indbygger i et land pludselig begynde at kæmpe mod regeringen og landes hær, med jetfly, helikoptere tøndebomber osv.

Jeg forstår godt at folk flygter. De har ikke andre muligheder for at overleve.
Puk Damsgård giver et indtryk af håbløsheden, både ved at blive i Syrien og ved at flygte, hvis man har mulighed for det. Man får dog også et glimt af nogle mennesker, som prøver at leve noget der ligner en normal tilværelse, midt under bombardementer og mangel på de mest elementære fornødenheder.

Det er en god bog, som giver et godt indblik i situationen i Syrien. Situationen er desværre kun blevet mange gange værre i de tre år, der er gået siden.

Lån bogen på biblioteket

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter