0 kommentarer

Hvor der er vilje af Jeffrey Archer

af d. 23. august 2017
Info
 
Sideantal

442

Udgivet

2016

ISBN

9788711562222

Originaltitel

Only time will tell - Oversat af Alis Friis Caspersen

 

Hvis man er til historiske familiekrøniker, er Jeffrey Archers Clifton krønike vist ikke til at komme udenom. Efter at have læst første bind, har jeg en fornemmelse af at div. filmfolk nødvendigvis må være i fuld gang med at konvertere Archers flotte fortælling til en værdig afløser for “Downton Abbey”, “Herskab og tjenestefolk”, og lignende historiske familiedramaer. Clifton krøniken er skabt til at blive filmatiseret. Man fristes til at sige “desværre”, for en filmatisering vil næppe blive andet end en halvdårlig kopi – uanset hvor velment.

Harry Clifton vokser op i tiden efter 1. Verdenskrig i en fattig familie. Hans mor er alenemor, da hans far er blevet slået ihjel under krigen. Det er en svær opvækst, men da Harry finder ud af at han har et stort talent, begynder tingene at vende. Hvad han ikke ved er, at fortiden vil indhente ham. En dag går det op for Harry at han aldrig har fået hele historien om sin far. Tværtimod, og så har vi balladen. Clifton krøniken er en stor fortælling, hvor første bind udspiller sig i den halvsøvnige engelske havneby Brighton i mellemkrigsårene.

Alt hvad der skal være i en god familiekrønike er med. Der er overklasse, underklasse, arbejderklasse, og en del snobberi i forhold til hvem der går i skole hvor. Der er modgang, medgang, sorte hemmeligheder, dybe tragedier og masser af venskab og kærlighed på tværs af de skel som samfundet er bygget på. Og det er virkelig godt fortalt.

Archer skriver fremragende. Han behersker sproget, uden at det bliver påtaget og opstyltet, og han tager sig god tid til at bygge fortællingen op. Det samme gælder for de personer, intriger, sorger og glæder der udgør fortællingen, og han får det hele til at fremstå troværdigt. Personerne er individuelle og ægte, og som læser føler jeg mig på intet tidspunkt som tilskuer til en fortælling om fremmede mennesker i en ligegyldig by i en fortid der ikke interesserer nogen. Tværtimod, så føler jeg at jeg befinder mig midt i historien, og at alt sker lige omkring mig. Jeg bliver en del af Archers univers, og de mennesker der befolker dette univers, bliver mine venner på godt og ondt, fordi de er så ægte.

“Hvor der er vilje” er første bind af syv (så vidt jeg har forstået), og jeg glæder mig meget til at læse de næste bind. Ikke mindst efter den cliff-hanger der slutter dette første bind!

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter